email kontakt@studiozycia.pl    location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Spożywajmy więcej antocyjanów. Jest teraz najlepszy na to czas!

Spożywajmy więcej antocyjanów. Jest teraz najlepszy na to czas!

Antocyjany są naturalnymi barwnikami roślinnymi szeroko rozpowszechnionymi w przyrodzie. Dlaczego antocyjany są dla nas tak ważne?

  • Łagodzą stany przemęczenia wzroku oraz zaburzenia mikrokrążenia siatkówkowego i naczyniowego.
  • Stymulują funkcje układu immunologicznego, modyfikują przebieg procesu zapalnego.
  • Zapobiegają pogarszaniu się ostrości widzenia.
  • Opóźniają procesy starzenia się skóry i zapobiegają występowaniu wielu chorób przewlekłych – nowotworów, chorób układu sercowo-naczyniowego.
  • Polepszają wydolność tętnic i żył kończyn dolnych.
  • Pomagają ograniczyć niektóre niepożądane działania chemioterapii, takie jak neurotoksyczność, trombocytopenia czy biegunka.
  • Mają właściwości przeciwutleniające, antyagregacyjne w stosunku do płytek krwi.

Gdzie je znajdziemy?

Owoce: porzeczka czarna, jabłka, śliwki, czarne jagody, borówka amerykańska, winogrona, aronia.

Warzywa: buraki, bakłażany,sałata, brokuł oraz jarmuż o fioletowych liściach, cebula czerwona, fioletowa papryka, czerwona kapusta, ridacchio.

 

Bibliografia:

Wartość odżywcza i zawartość związków bioaktywnych w warzywach i owocach z produkcji ekologicznej. E. Hallmann. https://zodr.pl/download/ekologia/WOprodukcji.pdf

 

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

CardioDieta. Program żywienia w insulinooporności oraz chorobach układu krążenia.

Program żywienia w insulinooporności

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

dietetycy.org
Zdrowie zdrowie
Dieta z Aliant
Sląskie laboratorium analityczne
ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.