Amerykańskie Towarzystwo Kontaktowego Zapalenia Skóry przyznało siarczynom tytuł Alergen Roku 2024. Ta substancja obecna w żywności, napojach, farmaceutykach i produktach higieny osobistej może powodować nie tylko alergię pokarmową, ale również kontaktową.
Pirosiarczyn sodu, wykorzystywany jako przeciwutleniacz i konserwant w wielu produktach, w szczególnie wysokim mianie jest obecny w suszonych owocach, butelkowanym soku z cytryny lub limonki, winie, melasie i soku winogronowym, a także w wielu sklepowych przetworach warzywnych. Do powszechnych źródeł siarczynów należą także produkty do farbowania i wybielania włosów, lakiery do włosów, balsamy do opalania, produkty do makijażu, filtry przeciwsłoneczne i dezodoranty. Kolejnym obfitym źródłem są leki, w tym często stosowane miejscowe przeciwgrzybicze i miejscowe kortykosteroidy. Przyczyną alergii może być także woda w basenach.
Nadwrażliwość na siarczyny znacznie częściej ma charakter niealergiczny i jest związana z nietolerancją. Rodzaj alergii na siarczyny diagnozowany za pomocą testów płatkowych to nadwrażliwość typu IV lub nadwrażliwość typu opóźnionego, w której u pacjentów występują świąd, zaczerwienienie, łuszczące się plamki i grudki. Szczególnie niebezpieczne są dla pacjentów z astmą oskrzelową. Mogą wtedy wystąpić świszczący oddech, kaszel, problemy z oddychaniem.
Źródło: