Seler zwyczajny (naciowy) to nie tylko dodatek kulinarny, lecz także lek i to jeden z tych bardzo efektywnych. Współczesne badania dowodzą, iż seler naciowy zawiera szereg różnych związków. Działa przeciwutleniająco, przeciwzapalnie, przeciwcholesterolowo, uspokajająco oraz obniżająco ciśnienie tętnicze krwi.
Seler naciowy zawiera 3-n—butyloftalid, czyli związek który znacznie obniża ciśnienie krwi. W badaniach na zwierzętach wykazano, iż już niewielka jego ilość obniża ciśnienie krwi o 12-14%, a przy tym poziom cholesterolu ulega obniżeniu o około 7%.
Seler naciowy polecany jest również osobom mającymi problemy ze stawami. Ponadto oczyszcza organizm z toksyn i podnosi jego odporność na infekcje. Równie dobrze wpływa na układ pokarmowy (polecam często przy zespole jelita nadwrażliwego oraz chorobie wrzodowej), w szczególności na pracę nerek i wątroby. Ma korzystny wpływ na włosy, cerę oraz paznokcie. Tak więc seler to taki zielony środek, pomagający uporać się z różnymi dolegliwościami. Należy tylko sięgać po to warzywko częściej.
Przepis na sok:
Najlepiej codziennie rano wypijać szklankę soku przyrządzonego z selera naciowego i jabłek. Polecam taki napój pić codziennie przez tydzień i obserwować swoje ciśnienie, ale także inne zmiany w organizmie. Podejrzewam, iż może być ich więcej :)
Składniki na podstawowy sok:
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Oczywiście można urozmaicać smaki soku różnymi dodatkami, jak np. banan, kiwi, natka pietruszki, miód, kurkuma, sok pomarańczowy, sok z marchwi, itd.
Źródło:
Fitoterapia i dieta w zapobieganiu i leczeniu nadciśnienia tętniczego. Edward Gajda; Post Fitoter 2019; 20(1): 73-80