email kontakt@studiozycia.pl    location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Seler naciowy w leczeniu nadciśnienia tętniczego.

Seler naciowy w leczeniu nadciśnienia tętniczego.

Seler zwyczajny (naciowy) to nie tylko dodatek kulinarny, lecz także lek i to jeden z tych bardzo efektywnych. Współczesne badania dowodzą, iż seler naciowy zawiera szereg różnych związków. Działa przeciwutleniająco, przeciwzapalnie, przeciwcholesterolowo, uspokajająco oraz obniżająco ciśnienie tętnicze krwi.

Seler naciowy zawiera 3-n—butyloftalid, czyli związek który znacznie obniża ciśnienie krwi. W badaniach na zwierzętach wykazano, iż już niewielka jego ilość obniża ciśnienie krwi o 12-14%, a przy tym poziom cholesterolu ulega obniżeniu o około 7%.

Seler naciowy polecany jest również osobom mającymi problemy ze stawami. Ponadto oczyszcza organizm z toksyn i podnosi jego odporność na infekcje. Równie dobrze wpływa na układ pokarmowy (polecam często przy zespole jelita nadwrażliwego oraz chorobie wrzodowej), w szczególności na pracę nerek i wątroby. Ma korzystny wpływ na włosy, cerę oraz paznokcie. Tak więc seler to taki zielony środek, pomagający  uporać się z różnymi dolegliwościami. Należy tylko sięgać po to warzywko częściej.

Przepis na sok:

Najlepiej codziennie rano wypijać szklankę soku przyrządzonego z selera naciowego i jabłek. Polecam taki napój pić codziennie przez tydzień i obserwować swoje ciśnienie, ale także inne zmiany w organizmie. Podejrzewam, iż może być ich więcej :)

Składniki na podstawowy sok:

  • 1-2 łodygi selera naciowego
  • 1 szklanka wody
  • Pół jabłka (może być ze skórką)
  • Trochę startego imbiru, soku z cytryny (opcjonalnie)

Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Oczywiście można urozmaicać smaki soku różnymi dodatkami, jak np. banan, kiwi, natka pietruszki, miód, kurkuma, sok pomarańczowy, sok z marchwi, itd.

 

Źródło:

Fitoterapia i dieta w zapobieganiu i leczeniu nadciśnienia tętniczego. Edward Gajda; Post Fitoter 2019; 20(1): 73-80

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.