Rozgrzewający i przeciwzapalny krupnik z kaszą jęczmienną.
Dzisiaj chciałam zachęcić was do ugotowania krupniku z kaszą jęczmienną perłową. Zwłaszcza jeśli w domu ktoś choruje, ma obniżoną odporność, taka zupa może szybko postawić na nogi.
O tym jak kasza jęczmienna pozytywnie wpływa na nasze zdrowie już piszę.
Ziarno jęczmienia było i wciąż jest niedoceniane w żywieniu człowieka, a jego spożycie jest stosunkowo niskie. A szkoda, gdyż swoimi wartościami odżywczymi potrafi podratować nie jeden schorowany i niedożywiony organizm. Przykładowo kaszę jęczmienną perłową polecam często pacjentom leczonym onkologicznie; jest delikatna w smaku, łagodna dla układu pokarmowego i przy okazji odżywcza. Dlaczego warto częściej sięgać po jęczmień?
- Ziarno jęczmienia cechuje się przede wszystkim wysoką zawartością błonnika pokarmowego, zarówno rozpuszczalnego jak i nierozpuszczalnego, oraz szeregu związków biologicznie aktywnych, co korzystnie wpływa na metabolizm i funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Substancje te rekomendowane są w profilaktyce i leczeniu chorób cywilizacyjnych jak otyłość, cukrzyca, miażdżyca, choroby serca, nowotwory jelita grubego.
- β-glukany jęczmienne pomagają w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi, jak również ich spożycie pomaga ograniczyć poposiłkowy wzrost poziomu glukozy we krwi.
- Podkreśla się wysoką zawartość witaminy E, polifenoli, steroli roślinnych i przeciwutleniaczy.
- Ma właściwości antynowotworowe i antywirusowe
- Spożywanie kaszy, płatków jęczmiennych zapobiega zaparciom, wzdęciom i niestrawności. Pomaga przy biegunkach oraz jest moczopędna. Pomaga szybciej usuwać zbędne matabolity z organizmu.
- Zawiera niacynę, która ma pozytywny wpływ na naszą cerę i wygląd skóry.
- Ciekawostka! Dawniej zmiażdżone ziarna jęczmienia wykorzystywano do leczenia żołądka, w postaci kleików, które miały za zadanie złagodzenie uporczywych dolegliwości.
Dla kogo zalecana jest kasza jęczmienna?
- dla osób mających wysokie stężenie cholesterolu, miażdżycę
- dla osób z upośledzoną odpornością
- dla osób ze stanem zapalnym jelita grubego
- dla osób zmagających się z zespołem jelita nadwrażliwego
- dla osób cierpiących na nieżyt żołądkowo-jelitowy
Proszę oto przepis na super przeciwzapalną zupkę!
Składniki:
- Marchewka, 1-2 sztuki
- Pietruszka, 1 sztuka
- Kawałek pora
- Kawałek selera
- Ziemniaki, 3 średnie szt.
- Czosnek, 1 ząbek
- Skrzydełka kurczaka, 3-4 sztuki
- Natka pietruszki, majeranek, lubczyk, kurkuma, sól, pieprz
- Kasza jęczmienna, 1 szklanka
Do garnka wkładamy skrzydełka, dodajemy włoszczyznę. Można potrzeć warzywa na tarce na dużych oczkach lub pokroić dowolnie. Zalewamy wodą i gotujemy. Po około 15 minutach dorzucamy ziemniaki pokrojone w kosteczkę. Kaszę jęczmienną opłukujemy pod bieżącą wodą na sicie i dodajemy do gotującego się wywaru. Gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut, aż kasza będzie miękka.
Zupę doprawiamy do smaku majerankiem, lubczykiem, polecam trochę kurkumy, sól i pieprz.
Na sam koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Rada: kaszę jęczmienną perłową można wymieszać z jaglaną.
powrót