email kontakt@studiozycia.pl    location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Rozgrzewający i przeciwzapalny krupnik z kaszą jęczmienną. Dlaczego warto częściej sięgać po jęczmień?

Rozgrzewający i przeciwzapalny krupnik z kaszą jęczmienną. Dlaczego warto częściej sięgać po jęczmień?

Rozgrzewający i przeciwzapalny krupnik z kaszą jęczmienną.

Dzisiaj chciałam zachęcić was do ugotowania krupniku z kaszą jęczmienną perłową. Zwłaszcza jeśli w domu ktoś choruje, ma obniżoną odporność, taka zupa może szybko postawić na nogi.  

O tym jak kasza jęczmienna pozytywnie wpływa na nasze zdrowie już piszę.

Ziarno jęczmienia było i wciąż jest niedoceniane w żywieniu człowieka, a jego spożycie jest stosunkowo niskie. A szkoda, gdyż swoimi wartościami odżywczymi potrafi podratować nie jeden schorowany i niedożywiony organizm. Przykładowo kaszę jęczmienną perłową polecam często pacjentom leczonym onkologicznie; jest delikatna w smaku, łagodna dla układu pokarmowego i przy okazji odżywcza. Dlaczego warto częściej sięgać po jęczmień?

  • Ziarno jęczmienia cechuje się przede wszystkim wysoką zawartością błonnika pokarmowego, zarówno rozpuszczalnego jak i nierozpuszczalnego, oraz szeregu związków biologicznie aktywnych, co korzystnie wpływa na metabolizm i funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Substancje te rekomendowane są w profilaktyce i leczeniu chorób cywilizacyjnych jak otyłość, cukrzyca, miażdżyca, choroby serca, nowotwory jelita grubego.
  • β-glukany jęczmienne pomagają w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi, jak również ich spożycie pomaga ograniczyć poposiłkowy wzrost poziomu glukozy we krwi.
  • Podkreśla się wysoką zawartość witaminy E, polifenoli, steroli roślinnych i przeciwutleniaczy.
  • Ma właściwości antynowotworowe i antywirusowe
  • Spożywanie kaszy, płatków jęczmiennych zapobiega zaparciom, wzdęciom i niestrawności. Pomaga przy biegunkach oraz jest moczopędna. Pomaga szybciej usuwać zbędne matabolity z organizmu.
     
  • Zawiera niacynę, która ma pozytywny wpływ na naszą cerę i wygląd skóry.
  • Ciekawostka! Dawniej zmiażdżone ziarna jęczmienia wykorzystywano do leczenia żołądka, w postaci kleików, które miały za zadanie złagodzenie uporczywych dolegliwości.

Dla kogo zalecana jest kasza jęczmienna?

  • dla osób mających wysokie stężenie cholesterolu, miażdżycę
  • dla osób z upośledzoną odpornością
  • dla osób ze stanem zapalnym jelita grubego
  • dla osób zmagających się z zespołem jelita nadwrażliwego
  • dla osób cierpiących na nieżyt żołądkowo-jelitowy

Proszę oto przepis na super przeciwzapalną zupkę!

 

Składniki:

  • Marchewka, 1-2 sztuki
  • Pietruszka, 1 sztuka
  • Kawałek pora
  • Kawałek selera
  • Ziemniaki, 3 średnie szt.
  • Czosnek, 1 ząbek
  • Skrzydełka kurczaka, 3-4 sztuki
  • Natka pietruszki, majeranek, lubczyk, kurkuma, sól, pieprz
  • Kasza jęczmienna, 1 szklanka

Do garnka wkładamy skrzydełka, dodajemy włoszczyznę. Można potrzeć warzywa na tarce na dużych oczkach lub pokroić dowolnie. Zalewamy wodą i gotujemy. Po około 15 minutach dorzucamy ziemniaki pokrojone w kosteczkę. Kaszę jęczmienną opłukujemy pod bieżącą wodą na sicie i dodajemy do gotującego się wywaru. Gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut, aż kasza będzie miękka.
Zupę doprawiamy do smaku majerankiem, lubczykiem, polecam trochę kurkumy, sól i pieprz.
Na sam koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki.

Rada: kaszę jęczmienną perłową można wymieszać z jaglaną.

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.