Roszponka na wiosenne przesilenie.
Artykuły
Anna Piekarczyk

Anna Piekarczyk

21-05-2024

2 min czytania

Roszponka na wiosenne przesilenie.

Roszponka to bogactwo witamin. Znajdziemy w niej więcej witaminy C i witaminy A niż w zwykłej sałacie!  W ziołolecznictwie roszponkę poleca się osobom zmagającym się z wiosennym przesileniem.

Niewątpliwie cechą charakterystyczną jest jej zielona  barwa, determinowana przez obecność chlorofilu. Liczne badania potwierdziły jego  właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne, przeciwnowotworowe czy neutralizujące nieprzyjemne zapachy.

Można ją wysiać samemu, co też polecam. Świetnie rośnie i w doniczkach i w ogrodzie.

A tutaj polecam pyszną sałatkę na każdą okazję.

Roszponka z pomarańczą, fetą i słonecznikiem.

  • roszponka lub szpinak - garść
  • pomarańcza (lub mango, melon)
  • ser feta – do posypania
  • słonecznik uprażony z napatelni z dodatkiem oliwy i soli
  • sok z pomarańczy
  • miód
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz  do smaku

Roszponkę umyć i dobrze osuszyć. Wrzucić do miski. Dodać obraną i pokrojoną w kawałki pomarańczę (lub inny owoc) oraz pokruszoną fetę. Wierzch posypać prażonym słonecznikiem.

Sos: Wymieszać  oliwę, sok z pomarańczy, miód oraz przyprawy. Polej na sałatkę bezpośrednio przed podaniem.

Polecam dorzucać liście roszponki do kanapek, czy zielonych koktajli.