Dzisiaj podam Wam przepis na prostą roladę, którą robię często, kiedy tylko pojawiają się pierwsze owoce. Za sprawką moich dzieci, znika bez śladu :)
Tym razem rolada z masą malinową i frużeliną też malinową (niestety jeszcze mrożone, ale te mogą być jak najbardziej). Taki deser jest idealny na wiosenno-letnie podwieczorki :).
Przepis na roladę (składniki na dużą roladę można podwoić).
Składniki:
Białka ubić na sztywno, dodawać stopniowo cukier, a następnie żółtka. Mąki przesiać i delikatnie połączyć z masą jajeczną; już nie ubijać. Piec około 10 minut w 180 st. C. Jeszcze ciepłą zawinąć za pomocą ścierki.
Do rolady polecam bitą śmietanę lub krem z mascarpone wymieszany z owocami, serek scyr z galaretką, jak wolicie .... i jeszcze raz dużo, dużo owoców :).