email kontakt@studiozycia.pl    location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Rolada z owocami.

Rolada z owocami.

Dzisiaj podam Wam przepis na prostą roladę, którą robię często, kiedy tylko pojawiają się pierwsze owoce. Za sprawką moich dzieci, znika bez śladu :)

Tym razem rolada z masą malinową i frużeliną też malinową  (niestety jeszcze mrożone, ale te mogą być jak najbardziej). Taki deser jest idealny na wiosenno-letnie podwieczorki :).

Przepis na roladę (składniki na dużą roladę można podwoić).

Składniki:

  • 4 jajka
  • 50 g cukru
  • 35 g mąki pszennej
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • Szczypta kurkumy

Białka ubić na sztywno, dodawać stopniowo cukier, a następnie żółtka. Mąki przesiać i delikatnie połączyć z masą jajeczną; już nie ubijać. Piec około 10 minut w 180 st. C. Jeszcze ciepłą zawinąć za pomocą ścierki.

Do rolady polecam bitą śmietanę lub krem z mascarpone wymieszany z owocami, serek scyr z galaretką, jak wolicie .... i jeszcze raz dużo, dużo owoców :).

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.