email kontakt@studiozycia.pl    location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Rola białka w procesie prawidłowego gojenia się ran pooperacyjnych u pacjentów onkologicznych.

Rola białka w procesie prawidłowego gojenia się ran pooperacyjnych u pacjentów onkologicznych.

Chorzy onkologicznie charakteryzują się bardzo często (nawet w 50–60%) niedożywieniem, które znacząco pogarsza warunki gojenia rany. 10–20% pacjentów chorych onkologicznie umiera wskutek niedożywienia, a nie choroby zasadniczej. To wciąż bardzo dużo! Żywienie jest to jeden z podstawowych elementów wpływających na prawidłowy proces leczenia i gojenie rany w okresie przed-, około- i pooperacyjnym. Dla prawidłowego gojenia się ran pooperacyjnych, należy podkreślić tutaj rolę białka jako podstawowego składnika diety. Niestety pacjenci z różnych przyczyn mają bardzo niską podaż białek w diecie co skutkuje ogromną ilością powikłań zdrowotnych.

Zawartość białka powinna wynosić minimum 1,2–1,5 g/kg mc. Jednakże obecne są coraz częściej doniesienia o celowości zwiększenia podaży do 2 g/kg mc., a nawet 2,5 g/kg mc. W jednym z badań klinicznych zauważono, że podaż białka u pacjentów z raną przewlekłą na poziomie 1,65 g/kg mc. lub niższym nie powodowała wzrostu stężenia albumin (główne białko osocza krwi). Wzrost taki był obserwowany dopiero po przekroczeniu poziomu 1,85 g/kg mc. Na podstawie poziomu albuminy przed zabiegiem operacyjnym możemy określić ryzyko wystąpienia powikłań pooperacyjnych niezależnie od zastosowanego sposobu leczenia.  Obserwuje się zależność obniżonego poziomu albumin na częstość powikłań dotyczących nieszczelności zespoleń po resekcji przełyku i resekcji jelita grubego, powikłań  infekcyjnych, w tym sepsy, oraz na wydłużenie czasu pobytu chorego w szpitalu.

Rozległe rany o dużym wysięku mogą powodować utratę nawet do 100 mg białka dziennie, co odpowiada, a nawet przekracza dobowe zapotrzebowanie dorosłego człowieka. Mała podaż białek z pożywienia będzie zatem wydłużała okres gojenia ran, co wiąże się z rosnącym ryzykiem powikłań zdrowotnych. Dlatego tak ważne jest to, aby lekarz czy dietetyk potrafił dokładnie określić ilość białka w diecie pacjenta.

Podaż białka należy starannie monitorować w każdej chorobie, ale należy zachować szczególną czujność w przypadku niewydolności nerek. Przy wartości wskaźnika przesączania kłębkowego GFR < 70 ml na minutę podaż białka powinna wynosić 0,6 g/kg mc., w przypadku GFR > 70 ml na minutę podaż powinna mieścić się w zakresie pomiędzy 0,8 a 1 g/kg mc.

Wprowadzenie odpowiednich zaleceń dietetycznych, nie tylko dotyczących białek, ale i innych składników odżywczych będzie wpływać korzystnie na gojenie ran, ale także na sam proces leczenia onkologicznego.

Źródło:

  • Żywienie w chorobach nowotworowych. PZWL, Wydawnictwo Lekarskie, 2020.
  • Obniżony poziom albuminy – czynnik wpływający negatywnie na wyniki leczenia nowotworów. https://www.onkonet.pl/onas.php

 

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

CardioDieta. Program żywienia w insulinooporności oraz chorobach układu krążenia.

Program żywienia w insulinooporności

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

dietetycy.org
Zdrowie zdrowie
Dieta z Aliant
Sląskie laboratorium analityczne
ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.