Wszędzie pełno przepisów z wykorzystaniem dyni. Więc i ja coś podrzucę :). Oto moja propozycja na ciasto dyniowe. Spróbujcie.
Składniki:
Jajka z cukrem zmiksować na puszystą masę. Dodać po łyżce puree z dyni, wlać olej i wymieszać. Delikatnie połączyć z przesianą mąką wymieszaną z resztą sypkich składników. Ciasto przelać do większej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp 180°C przez 50 - 55min.
Do ciasta polecam polewę serową, którą ostatnio wykorzystałam w cieście marchewkowo-jabłkowym. Serek almette lub inny podobny – 3 łyżki - mieszamy łyżką z odrobiną jogurtu naturalnego i z cukrem pudrem, ilość dowolna. Smaruje nią ciasto. Całość polecam posypać jeszcze startą, gorzką czekoladą. Smacznego :).