location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Pudding chia na kefirze z truskawkami i orzechami włoskimi.

Pudding chia na kefirze z truskawkami i orzechami włoskimi.

Czyli deser obfitujący w omega 3, zalecany przy zaparciach, zespole jelita nadwrażliwego, przy obniżonej odporności, obniżający stężenie złego cholesterol we krwi i opóźniający wchłanianie cukrów.

Składniki:

  • 1 szklanka kefiru naturalnego
  • 2 łyżki nasion chia
  • ¾ szklanki truskawek – świeże lub mrożone
  • 2 łyżki drobno lub grubo posiekanych orzechów włoskich

Nasiona chia wyieszać z kefirem i odstawić do lodówki na około 2 godziny. Truskawki zmiksować  i połączyć  z kefirem albo jeśli truskawki są świeże pokroić na duże kawałki. Cały pudding posypać orzechami włoskimi. Można też układać go warstwowo, a więc kefir, truskawki, kefir, truskawki, orzechy.

Rada: Pudding nabierze lepszego smaku jeśli kefir wymieszasz z odrobiną mleka kokosowego.

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.