Studio Życia

Żywienie pod okiem dietetyka

Anna Piekarczyk

Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Dietoterapia z niskim indeksem glikemicznym

Dietoterapia z niskim indeksem glikemicznym

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

anna

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

Przykładowy jadłospis na 3 dni dla osób w ostrych atakach dny moczanowej.

Przykładowy jadłospis na 3 dni dla osób w ostrych atakach dny moczanowej.

Dieta nie jest dietą indywidualną, ma charakter podglądowy i  wszelki sposób leczenia lub jego wspomaganie zawsze powinno się skonsultować z lekarzem. Dietetyk natomiast jest osobą odpowiedzialną za zalecenia żywioniowe oraz opracowanie stosownej diety.

 

Dzień 1

ŚNIADANIE

Kisiel owocowy z siemieniem lnianym.

 

W garnuszku zagotuj wodę i dodaj siemię lniane w ziarenkach. Gotuj przez 10-15 minut. W osobnym garnuszku podgrzej wiśnie i lekko je rozgotuj. Teraz odcedź kisiel, aby nie było ziaren, dodaj wiśnie i wszystko razem zblenduj. Odstaw do ostygnięcia. Podawaj z kleksem jogurtowym.

 

II ŚNIADANIE

Jajecznica z rukolą. Bułka grahamka z masłem.

Herbata z dzikiej róży.

1 jabłko.

 

OBIAD

Ciepły krupnik bez mięsa (warzywa, kasza jęczmienna).

 

PODWIECZOREK

Jabłko pieczone z ulubioną konfiturą i cynamonem.

Ciepła woda z cytryną.

 

KOLACJA

Chleb graham, masło.

Serek wiejski wymieszany z pokrojonymi rzodkiewkami.

Mały pomidor bez skórki, szczypiorek

Herbata z lipy.

 

Dzień 2

 

ŚNIADANIE

Pieczywo – chleb razowy z masłem, wędlina drobiowa, sałata rzymska, czerwona papryka.

1 mandarynka .

Herbata owocowa z cytryną.

 

II ŚNIADANIE

Napój ułatwiający wydalanie kwasu moczowego.

  • 1/2 pęczka pietruszki
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 jabłko
  • 1 marchewka
  • mały ogórek
  • sok z połowy cytryny

Wszystkie składniki przepuść przez sokowirówkę. Otrzymany sok wymieszaj i pij małymi łyczkami.

Pieczywo chrupkie z masłem.

 

OBIAD

Zupa krem z porów.

Biały ryż zapiekany z jabłkami.

 

PODWIECZOREK

Sałatka owocowa.

Wafle ryżowe lub kukurydziane.

 

KOLACJA

Makaron z białym serem posypany natką pietruszki.

Herbata z melisy.
 

Dzień 3

 

ŚNIADANIE

Pasta z twarogu (wymieszana z olejem lnianym, natką pietruszki); Chleb graham z oliwą z oliwek.

Papryka czerwona

Kawa zbożowa z mlekiem.

 

II ŚNIADANIE

Sałatka z awokado, roszponki, pomidorów, ugotowanego jajka, zielonego selera z dodatkiem sosu z oliwy z oliwek, cytryny i ulubionych ziół.

Napar z mięty.

 

OBIAD

Krem z dyni i grzankami.

Polędwiczka z indyka ugotowana na parze z ziołami

  • surówka z ugotowanych buraków
  • kompot z wiśni

 

PODWIECZOREK

Koktajl z jogurtu naturalnego, aronii, jabłka, łyżeczki miodu.

Wafle ryżowe.

 

KOLACJA

Papryka nadziewana komosą ryżową lub kaszą kuskus i warzywami; lub sałatka warzywna z pieczywem pełnoziarnistym.

Herbata z dzikiej róży.
 

 

Doradca żywieniowy – konsultacje dietetyczne online

Doradca żywieniowy – konsultacje/dieta indywidualna z opieką dietetyka online



Żywienie dzieci w zdrowiu i chorobie

Dietetyka Pediatryczna
ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.