email kontakt@studiozycia.pl    location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Przykładowy jadłospis dla kobiety ciężarnej na 3 dni uwzględniający większe zapotrzebowanie na kwas foliowy i żelazo

Przykładowy jadłospis dla kobiety ciężarnej na 3 dni uwzględniający większe zapotrzebowanie na kwas foliowy i żelazo

Dzień 1

Śniadanie

Kanapki (chleb razowy) z twarogiem, szczypiorkiem, rzodkiewkami, czerwoną papryką;
Szklanka kakao

II śniadanie

Zielone smoothie: awokado, mango, banan, natka pietruszki, kefir, migdały

Obiad

Barszcz czerwony.

Kuskus z warzywami duszonymi (kalafior, brokuł, groch) oraz polędwiczkami wieprzowymi.

Podwieczorek

Galaretka owocowa, owoc kiwi

Kolacja

Jajecznica  ze szpinakiem i cebulką, posypane parmezanem; chleb żytni; herbata owocowa

 

Dzień 2

Śniadanie

Plasterki chudej szynki wieprzowej, zielona sałata rzymska,  2-3 kromki chleba pełnoziarnistego, Szklanka gotowanego bobu, herbata owocowa

II śniadanie

Jogurt truskawkowy z pestkami dyni, 3 łyżkami musli, suszonymi owocami  (np. suszone morele)

Obiad

Talerz zupy kalafiorowej

Ryż brązowy z sosem pomidorowym oraz mielonym mięsem drobiowym z kawałkami wątróbki, surówka marchwiowo-jabłkowa

Podwieczorek

Budyń waniliowy lub śmietankowy na mleku 2% z dodatkiem szklanki mrożonych czarnych porzeczek, posypane nasionami sezamu

Woda mineralna z cytryną

Kolacja

Herbata miętowa

Gotowane warzywa z masełkiem: szparagi, marchew, brokuły, podane na pieczonym łososiu

 

Dzień 3

Śniadanie

Jaglanka z jagodami ugotowana na mleku 2% posypana migdałami, pestkami dyni i  pokrojonym bananem
Herbata rumiankowa  

II śniadanie

Kanapki –kromki chleba graham z awokado, pomidorem i szczypiorkiem

Sok pomarańczowy

Obiad

Zupa przecierana z dynii zagęszczona jogurtem

Klopsiki drobiowe zmiksowane z wątróbką, ugotowane ziemniaki, dodatkowo ugotowane buraczki

Podwieczorek

Smoothie z maślanki, natki pietruszki, truskawek z łyżką pestek słonecznika

Kolacja

Ryba duszona (dorsz) na parze, podawana z kaszą gryczaną, polana oliwą; Surówka z kapusty pekińskiej, marchewki i jabłek

 

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.