Studio Życia

Anna Piekarczyk

Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

anna

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

Przykładowe propozycje dań podczas leczenia onkologicznego.

Przykładowe propozycje dań podczas leczenia onkologicznego.

Przedstawiam przykładowe propozycje dań o dużej gęstości odżywczej, które wzmacniają odporność, obniżają ryzyko infekcji, leczą stany zapalne spowodowane chemioterapią oraz przyśpieszają regenerację ciała. Od prawidłowej diety zależy jak szybko i skutecznie może przebiegać leczenie onkologiczne. Dlatego jest to bardzo ważne, aby posiłki były pełnowartościowe, pełne witamin, minerałów i aminokwasów, które pobudzą układ immunologiczny do walki i pomogą w odbudowie zniszczonych tkanek.

 

Śniadanie / II śniadanie

Owsianka z jabłkiem i imbirem

Krem serowo-jogurtowy z jagodami (twarożek, jogurt, jagody)

Komosa ryżowa na ciepło z jogurtem, migdałami i jagodami

Smoothie z borówkami i jogurtem

Jaglanka z polewą owocową

Jajka ze szpinakiem

Pasta ziołowa do chleba (pietruszka, oregano, szczypiorek, bazylia, twaróg)

Miseczka owoców z orzechami (II śniadanie)

Chleb na zakwasie z pastą z awokado

Grzanki z humusem

Pesto z pietruszki do chleba

Sałatka z pieczonych buraków

Sok pomarańczowy

Sok marchwiowy

Zielona herbata

 

Obiad

Zupa z dyni i jabłek

Zupa z cukinii i czerwonej soczewicy

Zupa kalafiorowa / brokułowi

Zupa marchwiowa (leczy stany zapalane jelit)

Zupa jarzynowa

Zupa ze świeżych pomidorów

Zupa ziemniaczano-porowa

Frytki z batatów z piekarnika

Dziki łosoś w sosie koperkowym

Kasza gryczana z wątróbką, cebulką i surówką z białej rzodkwi, marchwi i pora

Dorsz zapiekany  z warzywami

Brązowy ryż z duszoną na wodzie cebulką

Surówka z porem i jabłkiem

Surówka z burakiem, marchwią i jabłkiem

Surówka z kapusty pekińskiej

Sałatka z upieczonych batatów, zielonego groszku, papryki i pietruszki polana ulubionym dressingiem (bomba karotenowa)

Indyk duszony w porach

Chłodnik z botwinki na maślance

Pulpety na parze z sosem koperkowo-pietruszkowym i surówką z marchwi

 

Podwieczorek

Sałatka owocowa

Zapiekany jarmuż (zielone chipsy)

Kasz jaglana z musem jabłkowym

Ciasteczka owsiane

Pieczone jabłko z cynamonem

Zielone smoothie z pietruszką i bananem

Koktajl z owoców egzotycznych (mango, banan, ananas, mleko kokosowe, kurkuma, imbir)

Pudding chia

Galaretka z jogurtem

Naleśniki owsiane z jagodami

Jogurt z malinami

 

Kolacja

Humus z ciecierzycy

Humus z czarnej fasoli

Komosa ryżowa z warzywami i sosem czosnkowym

Czarny ryż z warzywami i dużą ilością posiekanej pietruszki

Pasta jajeczna z chlebem razowym

Pasta twarogowa z czosnkiem i koperkiem

Pasta z czerwonej soczewicy

Zapiekanka z kalafiora i sosem czosnkowym

Kalafior zapiekany z ziemniaczkami

Sałatka ziemniaczana z olejem z pestek dyni

Grzanki z masłem ziołowo-czosnkowym

Zupa krem z brokułów z kaszą jaglaną

Warzywa z pieczonym kurczakiem

Łosoś pieczony w folii z gotowanym brokułem

Kefir z zieloną pietruszką

Omlet z warzywami

Doradca żywieniowy – konsultacje dietetyczne online

Doradca żywieniowy – konsultacje/dieta indywidualna z opieką dietetyka online



Żywienie dzieci w zdrowiu i chorobie

Dietetyka Pediatryczna
ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.