Złote mleko ‒ napój o wielu wspaniałych właściwościach i na wiele dolegliwości dzięki składnikom, które działają antybakteryjnie, antywirusowo i przeciwbólowo. Pomaga zminimalizować ryzyko złapania sezonowej infekcji lub znacznie ograniczyć jej objawy. Taki napój może też okazać się zbawienny w przypadku COVID-owej infekcji.
- Kurkuma działa przeciwzapalanie, przeciwutleniająco, obniża ciśnienie krwi, cholesterol; ponadto zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory, podnosi odporność i korzystnie wpływa na pamięć, zmniejsza poziom stanu zapalnego w mózgu.
- Imbir ułatwia trawienie, poprawia krążenie krwi i działa przeciwobrzękowo; zalecany w przypadku przeziębienia i grypy.
- Anyż działa jako środek wykrztuśny w suchym kaszlu występującym w przebiegu przeziębienia; pomaga w nieżytach gardła i oskrzeli, sprawdza się jako środek na niestrawność, wzdęcia i gazy.
- Goździki wykazują działanie przeciwbólowe, przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne i antybakteryjne (także w przypadku szczepów bakterii, które są odporne na działanie antybiotyków); zapobiegają licznym infekcją górnych dróg oddechowych.
- Cynamon ma działanie dezynfekujące i rozgrzewające, zmniejsza w organizmie stany zapalane, obniża stężenie glukozy we krwi.
Idealny napój na szare, długie jesienne i zimowe dni. Łagodzi objawy grypy, kaszel, katar, ból zatok i pomaga szybciej wrócić do formy po infekcji. Jest przyjemnie rozgrzewające i uspokajające. Spróbujcie jeśli jeszcze tego nie robiliście :)
Składniki:
- 2 szklanki mleka krowiego lub roślinnego (dowolne)
- ½ łyżeczki kurkumy
- 1 cm imbiru
- 1 gwiazdka anyżu
- 2 goździki
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 1 szczypta cynamonu i kardamonu
Imbir zetrzeć na tarce. Mleko z przyprawami podgrzewać na małym ogniu aż do zagotowania. Przestudzić, dodać miód, wymieszać i przecedzić przez sitko. Można całość jeszcze zblendować, aby uzyskać piankę :)
Złote mleko najlepiej jest pić wieczorem przed pójściem spać.
powrót