Studio Życia

Anna Piekarczyk

Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

anna

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

Przecier z ciemnych winogron działający ochronnie na cały układ krążenia – poznaj bliżej właściwości lecznicze ciemnych winogron.

Przecier z ciemnych winogron działający ochronnie na cały układ krążenia – poznaj bliżej właściwości lecznicze ciemnych winogron.

Co gromadzą w sobie ciemne winogrona?

Ciemne winogrona gromadzą ważny związek – resweratrol, fitohormon, który ma niezwykle dobroczynny wpływ na układ krążenia.

Jakie przypisuje się mu właściwości. A zatem …

- ma zdolność do obniżania ciśnienia

- posiada działanie przeciwzakrzepowe

- podwyższa poziom HDL (dobrego cholesterolu)

-zawarty w owocach ciemnych winogron (głównie w skórce) ma zdolność wiązania jonów wapnia, co zmniejszać będzie blaszki miażdżycowe w naczyniach krwionośnych

- polepsza mikrokrążenie mózgowe, stąd owoce winogron zalecane są u osób mających problemy z pamięcią, z chorobami neurodegeneracyjnymi, w stanach osłabienia koncentracji.

- powstrzymuje zlepianie się płytek i hamuje proces stłuszczenia wątroby

- chroni przed patogennymi bakteriami

Polecam stosować przeciery, soki stworzone na bazie ciemnych winogron, gdyż też gęstością związków bioaktywnych znacznie przewyższają białe winogrona.  

Przecier można po łyżeczce dodawać do herbatek, ciepłej i przegotowanej wody, ale również do deserów.

Składniki:

  • Dojrzałe winogrona ciemne (ilość dowolna)
  • Cukier

Przykładowo na 1 kg owoców pasuje pół szklanki cukru. Ale ta ilość zależy od tego jak bardzo słodkie są winogrona.

 Przygotowanie:

Winogrona myjemy, odsączamy i rozgniatamy. Gotujemy na małym ogniu ok. 5 minut. Odstawiamy na pół godziny. Przecieramy przez sito, odrzucając pestki i ewentualnie skórki (jeśli dla dzieci, dla dorosłych staraj się nie odrzucać wszystkich skórek, gdyż właśnie w nich zgromadzone są najwartościowsze związki lecznicze).

Do przecieru dodajemy cukier (ilość dowolna, tak do smaku) gotujemy na małym ogniu jeszcze  2 minuty. Zdejmujemy szumowiny i gorący przecier wlewamy do wyparzonych słoików.

Można umieścić na 2 godziny pod kocem (jest to tak zwana sucha pasteryzacja).

 

Zachęcam do skorzystania z platformy i programu Dietoterapia przy Nadciśnieniu Tętniczym, z której moi pacjenci korzystają w celu obniżenia ryzyka powikłań w przyszłości; więcej dowiesz się tutaj: http://studiozycia.pl/cardioDietoterapia

Zapraszam :)

Doradca żywieniowy – konsultacje dietetyczne online

Doradca żywieniowy – konsultacje/dieta indywidualna z opieką dietetyka online



Żywienie dzieci w zdrowiu i chorobie

Dietetyka Pediatryczna
ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.