Studio Życia

Żywienie pod okiem dietetyka

Anna Piekarczyk

Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Dietoterapia z niskim indeksem glikemicznym

Dietoterapia z niskim indeksem glikemicznym

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

anna

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

Proste i szybkie ciasto z owocami.

Proste i szybkie ciasto z owocami.

Moje dzieci naszła dzisiaj chęć na coś słodkiego. Wiele nie myśląc zrobiłam szybkie i proste ciasto owocowe.

A, że sezon na truskawki w pełni , to korzystamy :)

Składniki:

4 jajka
0,5 szklanki cukru brązowego (ja zazwyczaj dodaję mniej niż pół)
około 0,5 szklanki oleju
1 ½ szklanki mąki pszennej (ja mieszam, aby było zdrowiej: pół szklanki zwykłej pszennej, pół owsianej i pół pełnoziarnistej/lub gryczanej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody
owoce świeże lub mrożone: truskawki, jagody, porzeczki

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodawać stopniowo olej. Następnie powoli wsypywać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do niedużej formy. Na wierzchu ułożyć owoce i lekko docisnąć. Można posypać po wierzchu brązowym cukrem. Piec około 40 minut w temperaturze 180 st. C .

Polewa (opcjonalnie):

5-6 łyżek dowolnego dżemu bez pestek/marmolady pogrzać, dodać 1 łyżeczkę żelatyny i wymieszać.

Kiedy ciasto już wystygnie zrobić polewę i udekorować nią ciasto.

 

Doradca żywieniowy – konsultacje dietetyczne online

Doradca żywieniowy – konsultacje/dieta indywidualna z opieką dietetyka online



Żywienie dzieci w zdrowiu i chorobie

Dietetyka Pediatryczna
ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.