Źródłem β-glukanu (składnik błonnika pokarmowego) są ziarna zbóż (owies, jęczmień, pszenica, żyto i sorgo), a także grzyby, drożdże, algi, bambus i niektóre bakterie patogenne. Spośród zbóż jęczmień i owies zawierają najwięcej β-glukanu, zaraz za nimi plasuje się żyto, następnie pszenica, sorgo i ryż. Beta-glukany pochodzące z owsa i jęczmienia mają wiele udowodnionych właściwości prozdrowotnych, które wywierają wpływ na wiele aspektów metabolizmu człowieka.
Do najważniejszych korzyści dla organizmu człowieka związanych ze spożyciem tego składnika należą:
β-glukany są stymulatorami immunologicznymi, aktywującymi m.in. makrofagi, cytokiny, odpowiedzialne za obronę organizmu przed infekcjami, zwiększając poziom odporności u ludzi, zmniejszając ryzyko infekcji wywoływanych również na skutek przebytego stresu.
Ważną cechą β-glukanu pochodzącego z owsa są jego właściwości prebiotyczne. Stanowi on pożywkę dla bakterii probiotycznych. Właściwości prebiotyczne wiążą się z procesem fermentacji przez bakterie kwasu mlekowego niestrawionych polisacharydów, podczas której powstają takie związki jak krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe (SCFA), obniżające pH w świetle jelita grubego, co hamuje wzrost i rozwój drobnoustrojów patogennych.
Amerykańska Agencja Żywności i Leków wystosowała oświadczenie mówiące, że spożywanie 3g β-glukanu/dzień, w połączeniu z 30-35 g błonnika pokarmowego, zapewniają wzrost aktywności systemu odpornościowego organizmu. Ilości takiej odpowiadają: