email kontakt@studiozycia.pl    location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Produkty zbożowe – immunomodulujące właściwości β-glukanu.

Produkty zbożowe – immunomodulujące właściwości β-glukanu.

Źródłem β-glukanu (składnik błonnika pokarmowego) są ziarna zbóż (owies, jęczmień, pszenica, żyto i sorgo), a także grzyby, drożdże, algi, bambus i niektóre bakterie patogenne. Spośród zbóż jęczmień i owies zawierają najwięcej β-glukanu, zaraz za nimi plasuje się żyto, następnie pszenica, sorgo i ryż. Beta-glukany pochodzące z owsa i jęczmienia mają wiele udowodnionych właściwości prozdrowotnych, które wywierają wpływ na wiele aspektów metabolizmu człowieka.

Do najważniejszych korzyści dla organizmu człowieka związanych ze spożyciem tego składnika należą:

  • obniżenie stężenia cholesterolu, osiągane głównie dzięki zdolności β-glukanu do wiązania kwasów żółciowych.
  • pobudzanie cytokin immunomodulujących, wspomaganie odporności.
  • obniżenia stężenia glukozy we krwi
  • zapobieganie rozwojowi otyłości
  • regulacja pracy jelit
  • ochrona przed progresją komórek rakowych

β-glukany są stymulatorami immunologicznymi, aktywującymi m.in. makrofagi, cytokiny, odpowiedzialne za obronę organizmu przed infekcjami, zwiększając poziom odporności u ludzi, zmniejszając ryzyko infekcji wywoływanych również na skutek przebytego stresu.

Ważną cechą β-glukanu pochodzącego z owsa są jego właściwości prebiotyczne. Stanowi on pożywkę dla bakterii probiotycznych. Właściwości prebiotyczne wiążą się z procesem fermentacji przez bakterie kwasu mlekowego niestrawionych polisacharydów, podczas której powstają takie związki jak krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe (SCFA), obniżające pH w świetle jelita grubego, co hamuje wzrost i rozwój drobnoustrojów patogennych.

Amerykańska Agencja Żywności i Leków wystosowała oświadczenie mówiące, że spożywanie 3g β-glukanu/dzień, w połączeniu z 30-35 g błonnika pokarmowego, zapewniają wzrost aktywności systemu odpornościowego organizmu. Ilości takiej odpowiadają:

  • 2/3 filiżanki płatków owsianych
  • 1/3 filiżanki otrąb pszennych
  • niecała 1/2 filiżanki kaszy owsianej

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.