location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Produkty hamujące i pobudzające perystaltykę jelit.

Produkty hamujące i pobudzające perystaltykę jelit.

Działanie pobudzające:

  • Kawa naturalna
  • Sok jabłkowy, gruszkowy, winogronowy
  • Fermentowane napoje mleczne
  • Ostre przyprawy
  • Miód
  • Warzywa i owoce surowe, zwłaszcza drobnopestkowe (maliny, truskawki, porzeczki), śliwki, suszone figi
  • Pieczywo z mąki pełnego przemiału, grube kasze, otręby, ryż brązowy, płatki owsiane i jęczmienne

Działanie hamujące:

  • Ryż biały, wafle ryżowe
  • Napoje garbnikowe, np. napar z suszonych jagód, czarna herbata, gorzkie kakao na wodzie
  • Cynamon, imbir
  • Skrobia ziemniaczana (kisiele, budynie)
  • Żelatyna
  • Warzywa i owoce bogate w błonnik rozpuszczalny, zwłaszcza gotowana marchew, dynia, pieczone jabłko, dojrzałe banany

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.