Pyszny i odżywczy pasztet roślinny o pięknym kolorze. Polecam do smarowania w towarzystwie innych dodatków, np. ogórek świeży lub kiszony, pomidor, rzodkiewki.
Spożywajcie więcej strączków, chociażby dlatego, że:
a to tylko niektóre z ich zalet ....................
Przepis na pasztet:
Składniki:
Szklankę czerwonej soczewicy zalewamy dwiema szklankami wody i gotujemy do czasu aż soczewica się rozgotuje. Odstawiamy.
W międzyczasie trzemy na tarce o dużych oczkach marchewkę.
Na dużej patelni rozgrzewamy masło i trochę oleju. Wrzucamy cebulę i szklimy. Następnie dodajemy marchew i czosnek. Można w trakcie smażenia dodać trochę wody. Smażymy do czasu, aż warzywa zmiękną.
Do masy z soczewicy dodajemy usmażone warzywa. Mieszamy i doprawiamy. Na końcu dodajemy jajka, koncentrat pomidorowy i całość blendujemy na gładką masę.
Dowolną formę wypełniamy masą i wyrównujemy. Obsypujemy z wierzchu nasionami czarnuszki (opcjonalnie).
Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy około 45 minut. Kroimy po całkowitym wystudzeniu.