Spożycie 100 g komosy ryżowej dostarcza organizmowi licznych witamin i minerałów i w dużym stopniu pokrywa zapotrzebowanie organizmu na te składniki:
– E 25%
– kwas foliowy 90%
– magnez 50%
– potas 15%
– fosfor 50%, a także mangan, cynk, miedź, selen, wapń
Wapń z komosy jest bardziej przyswajalny niż z mleka, dlatego jest ona idealna dla osób z nietolerancją laktozy.
Ponadto, ma niski indeks glikemiczny, a więc polecana jest osobom z cukrzycą.
Ziarna komosy zawierają również saponiny, które są naturalnym środkiem ochronnym rośliny. To właśnie również dzięki obecności saponin, komosa wykazuje działanie przeciwalergiczne, przeciwzapalne i immunostymulujące.
Właściwości odżywcze i prozdrowotne komosy ryżowej. Probl Hig Epidemiol 2016, 97(1): 29-31
Składniki placki z komosy ryżowej:
1 szklanka komosy ryżowej
Komosę ugotuj w wodzie. Odstaw. W razie potrzeby pozbądź się nadmiaru wody.
Do osobnego rondla wlej 1/3 szkl wody, dodaj masło. Wrzuć marchewkę oraz pora i duś 10 minut pod przykryciem, dopraw do smaku.
W miseczce wymieszaj jajko z jogurtem i mąką gryczaną. Dodaj ugotowane warzywa, quinoa, pokruszoną fetę oraz natkę pietruszki i wymieszaj. Na chwilę odstaw. Masa powinna być gęsta.
Można usmażyć, ale polecam, aby było zdrowiej zapiec:) Blachę wyłóż papierem, skrop lekko oliwą i nakładaj masę łyżką. Piecz około 15 min w nagrzanym piekarniku do 180 st. C.
Podawaj je z sosem jogurtowo-czosnkowym w towarzystwie mięsa, ryby, surówki. Takie placki doskonale smakują jeśli posmaruje się je białym serkiem lub hummusem albo jakąś pastą warzywną. Polecam:)