email kontakt@studiozycia.pl    location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Placki z quinoa (komosy ryżowej), marchewki, pora i fety.

Placki z quinoa (komosy ryżowej), marchewki, pora i fety.

Spożycie 100 g komosy ryżowej dostarcza organizmowi licznych witamin i minerałów i w dużym stopniu pokrywa zapotrzebowanie organizmu na te składniki:

– E 25%

– kwas foliowy 90%

– magnez 50%

– potas 15%

– fosfor 50%, a także mangan, cynk, miedź, selen, wapń

Wapń z komosy jest bardziej przyswajalny niż z mleka, dlatego jest ona idealna dla osób z nietolerancją laktozy.

Ponadto, ma niski indeks glikemiczny, a więc polecana jest osobom z cukrzycą.

Ziarna komosy zawierają również saponiny, które są naturalnym środkiem ochronnym rośliny. To właśnie również dzięki obecności saponin, komosa wykazuje działanie przeciwalergiczne, przeciwzapalne i immunostymulujące.

Właściwości odżywcze i prozdrowotne komosy ryżowej. Probl Hig Epidemiol 2016, 97(1): 29-31

 

Składniki placki z komosy ryżowej:
1 szklanka komosy ryżowej

  • 1-2 marchewki pokrojone w drobną kostkę lub starte
  • 1 por pokrojony w piórka
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 jajko
  • ser feta do smaku, ale może być starty żółty ser
  • 1 łyżeczka masła
  • 2-3 łyżki mąki gryczanej
  • 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki lub koperku
  • sól i pieprz, zioła prowansalskie


Komosę ugotuj w wodzie. Odstaw. W razie potrzeby pozbądź się nadmiaru wody.
Do osobnego rondla wlej 1/3 szkl wody, dodaj masło.  Wrzuć marchewkę oraz pora i duś 10 minut pod przykryciem, dopraw do smaku.
W miseczce wymieszaj jajko z jogurtem i mąką gryczaną. Dodaj ugotowane warzywa, quinoa, pokruszoną fetę oraz natkę pietruszki i wymieszaj. Na chwilę odstaw. Masa powinna być gęsta.
Można usmażyć, ale polecam, aby było zdrowiej zapiec:) Blachę wyłóż papierem, skrop lekko oliwą i nakładaj masę łyżką. Piecz około 15 min w nagrzanym piekarniku do 180 st. C.


Podawaj je z sosem jogurtowo-czosnkowym w towarzystwie mięsa, ryby, surówki. Takie placki doskonale smakują jeśli posmaruje się je białym serkiem lub hummusem albo jakąś pastą warzywną. Polecam:)

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.