email kontakt@studiozycia.pl    location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Placek ze śliwkami. Zdrowsza wersja tradycyjnego ciasta kruchego. Właściwości zdrowotne mąki gryczanej.

Placek ze śliwkami. Zdrowsza wersja tradycyjnego ciasta kruchego. Właściwości zdrowotne mąki gryczanej.

Przepis na placek z niewielką ilością składników, który jestem pewna, posmakuje Waszym rodzinom. Z dodatkiem mąki gryczanej na pewno będzie zdrowsze i bardziej wartościowe odżywczo.

Przy okazji warto poznać kilka właściwości zdrowotnych mąki gryczanej, aby częściej gościła w waszym jadłospisie:

  • wspomaga regenerację mięśni, dzięki wysokiej zawartości magnezu
  • zawiera rutynę – cenny antyoksydant wzmacniający  naczynia krwionośne
  • ma niski stosunek aminokwasów lizyna/arginina oraz metionina/arginina, a to wskazuje na jej właściwości obniżające poziom cholesterolu we krwi
  • gryka nie zawiera glutenu i może być polecana chorym na celiakię
  • jest dobrym źródłem cynku, miedzi, potasu, fosforu, witamin z grupy B, a także niacyny i witaminy E

Ciekawostka! Spożycie 100 g kaszy gryczanej dostarcza organizmowi człowieka ilość flawonoidów porównywalną z ich zawartością w jednej tabletce Rutinoscorbinu.

Mąkę gryczaną polecam wymieszać z niewielką ilością mąki pszennej, wtedy smak potraw będzie delikatniejszy.

Składniki na placek:

  • 200g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 2 szklanki mąki: pszenną wymieszałam z gryczaną /pół na pół
  • 1 łyżeczka otrębów owsianych
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki cukru
  • śliwki (najlepiej węgierki)

Śliwki myjemy, wyciągamy pestki i dzielimy na połówki.

Wszystkie składniki (oprócz śliwek) mieszamy ze sobą. Ugniatamy i robimy kulę. Można odstawić do lodówki na 30 minut, ale ponieważ dzieci męczą, kiedy będzie ciasto nie mam wyjścia i robię od razu :):):). Przygotowujemy formę, wykładamy papierem do pieczenia. Jedną częścią ciasta wylepiamy spód formy.

Na spodzie układamy pokrojone śliwki. Na śliwkach układamy kawałki drugiej połowy ciasta; lekko spłaszczamy. Pieczemy około 40 minut i wyciągamy do przestudzenia. Uwaga! Szybko się robi i szybko znika! :) Smacznego.

 

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.