location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Pieczony omlet z warzywami, szynką i fetą.

Pieczony omlet z warzywami, szynką i fetą.

Składniki:

  • 3 jajka
  • ½ papryki żółtej lub czerwonej
  • 1 mała cebulka czerwona
  • ½ cukinii lub ugotowane wcześniej brokuły
  • 3 plasterki szynki dobrej jakości
  • 1 plaster sera fety
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka pietruszki (można dodać szpinak)
  • Sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki masła

Na patelni na oliwie przesmażmy pokrojoną cebulę, pokrojoną w kostkę cukinię, paprykę i pokrojoną szynkę. Wszystko przyprawiamy.  

Do miseczki wybijamy jajka, pietruszkę, doprawiamy i  delikatnie ubijamy.

Do niedużego naczynia żaroodpornego (smarujemy je najpierw masłem) przekładamy podsmażone warzywa i rozprowadzamy. Na warzywa wylewamy  jajka, a całość posypujemy pokruszoną fetą.

Tak przygotowany omlet wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 15 minut.

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.