email kontakt@studiozycia.pl    location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

zespół jelita nadwrażliwego - szkolenie

Pesto z natki pietruszki. Czyli multiwitamina na kanapce. Kilka faktów o pietruszce.

Pesto z natki pietruszki. Czyli multiwitamina na kanapce. Kilka faktów o pietruszce.

Jesienią i zimą, kiedy zaczyna brakować nam witamin oraz minerałów, a układ odpornościowy zaczyna szwankować ja polecam zamiast suplementów prawdziwą multiwitaminę w postaci natki pietruszki.

Takie pesto będzie idealnym dodatkiem do kanapek, ciepłych grzanek, serów, makaronu, kasz, ryb, ziemniaków, batatów, surówek, czy nawet zup.

Zielone pesto można podać na dziesiątki sposobów. Świetnie smakuje z czosnkiem niedźwiedzim.

 

Kilka faktów o pietruszce:

  • Zawiera dużą ilość witaminy C i żelaza. Wykorzystuje się ją w wspomaganiu leczenia i zapobiegania anemii.
  • Zawiera chlorofil, który przyczynia się do stymulowania wzrostu krwinek czerwonych.
  • Ma działanie antyseptyczne. Wspomaga hamowanie rozwoju patogennych bakterii np. w pęcherzu moczowym.
  • Ma pozytywny wpływ na wzrok i pomaga zapobiegać częstym chorobom oczu.
  • Wpływa na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi.
  • Może dezaktywować substancje rakotwórcze  zawarte w dymie tytoniowym.  
  • Flawonoidy zawarte w pietruszce poprawiają elastyczność i koloryt skóry, redukują stany zapalne (np. trądzik, zaczerwienienia, wypryski).
  • Odświeża oddech!

 

Składniki na pietruszkowe pesto:

  • 1 duży pęczek natki pietruszki
  • 3 łyżki oliwy (ja mieszam oliwę z olejem lnianym, czasem z czarnuszki)
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka mielonych migdałów lub orzechów włoskich
  • 1 łyżka soku z cytryny (można więcej)

Opcjonalnie: ser parmezan

Natkę umyć pod bieżącą wodą. Składniki miksować krótko i pulsacyjnie na gładką lub grudkową pastę. Jeśli pasta jest zbyt gęsta można dodać odrobinę wody i zmiksować.

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

CardioDieta. Program żywienia w insulinooporności oraz chorobach układu krążenia.

Program żywienia w insulinooporności

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

dietetycy.org
Zdrowie zdrowie
Dieta z Aliant
Sląskie laboratorium analityczne
ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.