Studio Życia

Żywienie pod okiem dietetyka

Anna Piekarczyk

Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia

Pasta z wątróbki pomocna w walce z anemią i przy niedoborach witamin z grupy B.

Pasta z wątróbki pomocna w walce z anemią i przy niedoborach witamin z grupy B.

Wątróbka zawiera więcej żelaza niż jakiekolwiek inny rodzaj mięsa.

Idealna pod względem zawartości dużej liczny mikroskładników w diecie osoby aktywnej, sportowca, osoby wyniszczonej i osłabionej leczeniem, przy spadku odporności, osłabionej kondycji psychicznej, czy też przy silnej anemii. Polecana również pacjentom onkologicznym. Wątróbka to przede wszystkim bardzo dobre źródło białka, porządna dawka witamin z grupy B, żelaza i cynku. Dzięki obecności dużych ilości witaminy A oraz likopenu wątróbka wspiera również pracę narządu wzroku.

Przepis na pastę:

Składniki:

4-5 wątróbki drobiowe

1 jabłko

1 ugotowane jajko (opcjonalnie, można pominąć)
mleko do zamoczenia wątróbki

1 cebula
2  ząbki czosnku

1 łyżeczka miękkiego masła

2 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki musztardy miodowej
natka pietruszki

starta marchew (opcjonalnie)

sól, pieprz, tymianek

 

Wątróbkę oczyszczamy i moczymy około 2 godziny w mleku. Tłuszcz (masło z oliwą) rozgrzewamy na patelni, układamy pokrojoną cebulkę, jabłko, czosnek, kawałki podrobów, tymianek i smażymy z każdej strony. Schłodzić, po czym wszystko zblendować na pastę razem z musztardą. Pamiętaj! Wątróbka nie może być sucha.
Jajko przecieramy przez sitko, natkę drobno siekamy, dodajemy do pasty. Ja dla uzyskania lepszego koloru ścieram jeszcze mały kawałek surowej marchewki na bardzo drobnych oczkach. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce do 3 dni.

Wątróbka będzie smaczniejsza i delikatniejsza, jeśli pokrojoną na kawałki namoczymy na 2 godziny w mleku. Taka pasta jest najlepsza z dodatkiem świeżego lub suszonego pomidora czy ogórka kiszonego. Jeżeli smak wątróbki jest wciąż wyczuwalny, można dodać więcej musztardy.

Uwaga! Nie zaleca się spożywania wątróbki kobietom w ciąży, ze względu na wysoką zawartość witaminy A w wątróbce. Także, osoby chorujące na dnę moczanową lub mające podwyższony kwas moczowy powinny zrezygnować z wątróbki, ze względu na dużą zawartość puryn.

zalecane są kobiety w ciąży. Podstawą tego przeciwwskazania jest ogromna zawartość witaminy A w wątróbce

http://bonavita.pl/watrobka-drobiowa-wlasciwosci-odchudzanie-przepis-jak-przygotowac-watrobke-drobiowa
grupa osób, którym spożycie wątróbki i podrobów nie jest zalecane są kobiety w ciąży. Podstawą tego przeciwwskazania jest ogromna zawartość witaminy A w wątróbce

http://bonavita.pl/watrobka-drobiowa-wlasciwosci-odchudzanie-przepis-jak-przygotowac-watrobke-drobiowa
grupa osób, którym spożycie wątróbki i podrobów nie jest zalecane są kobiety w ciąży. Podstawą tego przeciwwskazania jest ogromna zawartość witaminy A w wątróbce

http://bonavita.pl/watrobka-drobiowa-wlasciwosci-odchudzanie-przepis-jak-przygotowac-watrobke-drobiowa
anna

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

Doradca żywieniowy – konsultacje dietetyczne online

Doradca żywieniowy – konsultacje/dieta indywidualna z opieką dietetyka online


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

CardioDieta. Program żywienia w insulinooporności oraz chorobach układu krążenia.

Program żywienia w insulinooporności

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

Top lista

‘’Oponka’’ na brzuchu – lokalizacja ma znaczenie

Otyłość brzuszna (‘’typu jabłka’’) jest znacznie bardziej niebezpieczna niż tłuszcz skupiony na udach czy pośladkach. Tłuszcz, który zapewne czujesz pod skórą (jeśli to Ciebie dotyczy ten problem) znajduje się nie... czytaj więcej

Estrogeny – wróg i przyjaciel. Mają je kobiety i mają mężczyźni. Jak rozpoznać nadmiar u kobiet?

Estrogeny stanowią grupę żeńskich hormonów płciowych, wydzielanych przede wszystkim przez komórki pęcherzyków jajnikowych. Mają ogromny wpływ na kobiecość i jej fizjologię. Obecnie estrogenom przypisuje się coraz większe znaczenie... czytaj więcej

Zapiekana owsianka z jabłkami i bananem. Dzieci będą ją uwielbiać.

Przedstawiam zdrową, energetyczną propozycję na śniadanie. Trochę napiszę o często zapomnianej owsiance zanim podam przepis. Dobrze jest wiedzieć co się je :)

czytaj więcej

Dieta antyhistaminowa . Nietolerancja histaminy. I co właściwie wolno jeść?

Dzisiaj napiszę o histaminie. A to dlatego, że powoduje coraz częstsze dolegliwości u wielu osób.

Czasem można usłyszeć, że u kogoś po zjedzeniu owoców morza, ciemnej czekolady, żółtych serów, wypi... czytaj więcej

Jak odżywiać dzieci, aby były zdrowe i odporne na choroby.

Nigdy w  historii ludzkości nie było tylu chorujących młodych ludzi na stwardnienie rozsiane, toczeń rumieniowaty, reumatyzm, białaczkę, nowotwory. Lekarze, naukowcy, dietetycy biją na alarm i coraz częściej piszą o wpływie śmieciowego jedzenia na... czytaj więcej

Nadciśnienie u młodych osób. Czego warto uczyć się od starszych?

Obecnie dzieci i młodzież z krajów zachodnich padają w zatrważająco szybkim tempie ofiarami nadciśnienia tętniczego. Już nawet niewielkie nadciśnienie stwierdzone w dzieciństwie może doprowadzić do wielu poważnych chorób w przyszłości.czytaj więcej

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.