Studio Życia

Żywienie pod okiem dietetyka

Anna Piekarczyk

Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia

Panierka z ciecierzycy. Zdrowa alternatywa bułki tartej? Przepis na proste kotleciki drobiowe w panierce z ciecierzycy.

Panierka z ciecierzycy. Zdrowa alternatywa bułki tartej? Przepis na proste kotleciki drobiowe w panierce z ciecierzycy.

Panierka z ciecierzycy z pewnością jest zdrowsza od tradycyjnej bułki tartej i warto korzystać z niej częściej.

Ciecierzyca (potocznie zwana cieciorką) słynie z licznych walorów odżywczych i od wieków wiadomo, iż posiada liczne właściwości zdrowotne. Między innymi zapobiega zaparciom, sprzyja odchudzaniu, obniża ciśnienie krwi, poziom „złego” cholesterolu,  poprawia stan i wygląd skóry, włosów oraz paznokci, a ze względu na bogactwo w witaminy z grupy B oraz magnez ma pozytywny wpływ na układ nerwowy. Warto również wspomnieć, iż ciecierzyca bogata jest przede wszystkim w kwas foliowy. To co ważne dla moich pacjentów, którzy podczas dietoterapii w insulinooporności, przy zaparciach szukają zdrowszych alternatyw i zamienników to wysoka zawartość błonnika w takiej panierce, niska zawartość tłuszczów nasyconych oraz niski indeks glikemiczny. Ciecierzyca doskonale nadaje się do panierowania mięs, ryb, kotletów, warzyw oraz jako dodatek do wielu farszów.

Ja najczęściej korzystam z tej panierki.

Jak wygląda wartość odżywcza takiego produktu, zobaczcie sami.

 

http://www.mamutsa.pl/wp-content/uploads/4_i3_0000_shadow.jpg

 

 

Wartość odżywcza produktu

   

 

    w 100 g

Wartość energetyczna

    1575 kJ/ 374 kcal

Tłuszcz

    6,4 g

w tym kwasy tłuszczowe  nasycone

    1,0 g

Węglowodany

    52 g

w tym cukry

    5,0 g

Błonnik

    13 g

Białko

    21 g

Sól

    1,00 g

 

Przedstawię wam przepis na najprostsze i szybkie danie właśnie z zastosowaniem takiej panierki.

Proste kotleciki drobiowe w panierce z ciecierzycy.

Składniki:

  • panier z ciecierzycy
  • 1 duża pierś z kurczaka
  • sól i pieprz do smaku, zioła: rozmaryn, tymianek, oregano
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 10 dag żółtego sera
  • 1 jajko
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki mąki owsianej/kukurydzianej/orkiszowej (do wyboru)
  • olej do smażenia

Pierś kroimy w bardzo małą kosteczkę, wrzucamy do miski, dodajemy startą cebulę, czosnek, starty żółty ser, jajko, mąkę, jogurt, przyprawy. Całość mieszamy. Łyżką nabieramy małe porcje, obtaczamy w panierce z ciecierzycy i smażymy. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

 

 

anna

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

Doradca żywieniowy – konsultacje dietetyczne online

Doradca żywieniowy – konsultacje/dieta indywidualna z opieką dietetyka online


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

CardioDieta. Program żywienia w insulinooporności oraz chorobach układu krążenia.

Program żywienia w insulinooporności

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

Top lista

‘’Oponka’’ na brzuchu – lokalizacja ma znaczenie

Otyłość brzuszna (‘’typu jabłka’’) jest znacznie bardziej niebezpieczna niż tłuszcz skupiony na udach czy pośladkach. Tłuszcz, który zapewne czujesz pod skórą (jeśli to Ciebie dotyczy ten problem) znajduje się nie... czytaj więcej

Estrogeny – wróg i przyjaciel. Mają je kobiety i mają mężczyźni. Jak rozpoznać nadmiar u kobiet?

Estrogeny stanowią grupę żeńskich hormonów płciowych, wydzielanych przede wszystkim przez komórki pęcherzyków jajnikowych. Mają ogromny wpływ na kobiecość i jej fizjologię. Obecnie estrogenom przypisuje się coraz większe znaczenie... czytaj więcej

Zapiekana owsianka z jabłkami i bananem. Dzieci będą ją uwielbiać.

Przedstawiam zdrową, energetyczną propozycję na śniadanie. Trochę napiszę o często zapomnianej owsiance zanim podam przepis. Dobrze jest wiedzieć co się je :)

czytaj więcej

Dieta antyhistaminowa . Nietolerancja histaminy. I co właściwie wolno jeść?

Dzisiaj napiszę o histaminie. A to dlatego, że powoduje coraz częstsze dolegliwości u wielu osób.

Czasem można usłyszeć, że u kogoś po zjedzeniu owoców morza, ciemnej czekolady, żółtych serów, wypi... czytaj więcej

Jak odżywiać dzieci, aby były zdrowe i odporne na choroby.

Nigdy w  historii ludzkości nie było tylu chorujących młodych ludzi na stwardnienie rozsiane, toczeń rumieniowaty, reumatyzm, białaczkę, nowotwory. Lekarze, naukowcy, dietetycy biją na alarm i coraz częściej piszą o wpływie śmieciowego jedzenia na... czytaj więcej

Nadciśnienie u młodych osób. Czego warto uczyć się od starszych?

Obecnie dzieci i młodzież z krajów zachodnich padają w zatrważająco szybkim tempie ofiarami nadciśnienia tętniczego. Już nawet niewielkie nadciśnienie stwierdzone w dzieciństwie może doprowadzić do wielu poważnych chorób w przyszłości.czytaj więcej

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.