Pacjentce rozpisuję na życzenie już 4 dietę :) Wyniki badań od roku są niezmiennie bardzo dobre. Poprawie uległa praca tarczycy, glikemia, cały lipidogram i zmienił się u niej cały żywieniowy światopogląd :). Pacjenta zauważyła, że ma mocniejsze włosy i więcej energii. Do tego nie odczuwa bólów kręgosłupa i kolan. Insulina, która była bardzo wysoka spadła z 19.00 uIU/ml na 7 uIU/ml. Dwa lata wprowadzania stopniowych zmian zaoowocował tym, że pacjentka w pełni czuje się zdrowa.
Jesteście ciekawi jak wygląda u niej taki jeden dzień diety? A jeśli jesteście ciekawi naszych jadłospisów w różnych jednostkach chorobowych zapraszamy na stronę poradni:
https://studiozycia.pl/sklep/kategoria/jadlospisy
1-dniowy przykładowy jadłospis tejże właśnie pacjentki.
Wszystkie posiłki mają niski indeks glikemiczny. Taki jadłospis polecam w szczególności osobom z insulinoopornością oraz w ramach prewencji chorób układu sercowo-naczyniowego.
Śniadanie:
Przed śniadaniem wypij 0.5 -1 szklanki ciepłej wody. W ciagu dnia 1 kawa, herbatki: pokrzywa, dzika róża, morwa, melisa, mięta (do wyboru).
Dieta 1700 kcal.
Pasta jajeczna z serkiem wiejskim.
Składniki:
Jajka rozdrobnić widelcem. Przełożyć do miski, dodać serek wiejski i drobno pokrojoną natkę pietruszki. Doprawić solą, pieprzem i wszystko wymieszać.
Pastę jajeczną nałożyć na kanapki. Można posypać ziarnami czarnuszki.
Przekąska (na II śniadanie lub podwieczorek):
Lassi z mango - koktajl.
Składniki:
W blenderze umieść pokrojone mango, jogurt lub napój roślinny i przyprawy. Dokładnie zmiksuj.
Obiad:
Łosoś na parze z pesto z roszponki.
Składniki:
Składnik na pesto:
- 3 garście roszponki, umytej
- 2 łyżki orzeszków pinii
- oliwa extra vergine
- szczypta soli morskiej, opcjonalnie 1 ząbek czosnku
Zblendować.
Bataty obrać, pokroić dowolnie.
Filet z łososia i bataty przyprawić, wymieszać z oliwą i wszystko razem upiec w piekarniku.
Fasolkę ugotować w wodzie.
Na talerzach ułożyć bataty, fasolkę, łososia. Polać rybę zielonym pesto.
Kolacja:
Sałatka przeciwzapalna.
Składniki:
Pomidorki koktajlowe kroimy na pół, paprykę i fetę w kostkę.
Na dnie miski układamy mix sałat, na to pokrojone warzywa, kolejno fetę i całość posypujemy prażonym słonecznikiem i czarnuszką.
Sos (pesto może być z obiadu):
Wszystko razem mieszamy i sos polewamy na sałatkę.
Opcjonalnie 1 kromka pieczywa do sałatki.