Otręby owsiane nasilają wzrost bifidobacterii (Lactobacillus rhamnous GG, Lactococcus lactis) oraz produkcję kwasu octowego, propionowego i masłowego w jelicie grubym, co sprzyja wzrostowi korzystnej mikroflory jelitowej i poprawia funkcję błony śluzowej jelita cienkiego oraz kolonocytów, zmniejszając w ten sposób ryzyko nieswoistych stanów zapalnych i nowotworów jelita grubego. Obecność tych substancji obniża pH, przez co blokuje wzrost bakterii patogennych. Obniża też degradację białek, co zmniejsza powstawanie toksycznych substancji, takich jak: amoniak, aminy i fenole.
Otręby owsiane wzmacniają również układ odpornościowy, intensyfikując pracę fagocytów, czyli komórek odpowiedzialnych za wchłanianie patogennych drobnoustrojów.
Warto zatem częściej spożywać otręby owsiane. Niestety przez ostatnie lata zapomnieliśmy o tak cennych źródłach prozdrowotnych dla nas substancji, coraz mniej podajemy je dzieciom, stąd też częściej borykamy się z wieloma niedoborami, spadkiem sił witalnych, i stąd też tyle chorób zapalnych jelit.
Otręby owsiane, stosowane są jako dodatek między innymi do zup, sałatek, surówek, deserów, pieczywa, pasztetów, placków ziemniaczanych, jako składnik panierek, bądź uzupełnienie kompozycji musli.
Pamiętaj jednak, że dobroczynny wpływ otrębów owsianych na organizm można uzyskać przy systematycznym i codziennym ich spożywaniu. W przypadku otrębów wystarczy niewiele, jeśli chodzi o ich spożycie, aby zyskać tak wiele. Zdrówka!
Naumann E., van Rees A., Önning G., Öste R., Wydra M., Mensink R.: β-glucan incorporated into a fruit drink effectively lowers serum LDL-cholesterol concentrations. Am. J. Clin. Nutr.,2006, 83, 601–605