email kontakt@studiozycia.pl    location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Omlet z pokrzywą.

Omlet z pokrzywą.

Pokrzywa …. parzy, ale leczy. Nie tylko zwiastuje nadejście wiosny, ale stanowi też swego rodzaju bardzo zdrową nowalijkę. Dziś zapraszam na przepyszny, odżywczy omlet w towarzystwie wiosennej pokrzywy, która wzbogaci całą potrawę o wiele cennych witamin oraz soli mineralnych.

O pokrzywie słów kilka znajdziesz tutaj: http://studiozycia.pl/articles/pokrzywa-krolowa-ziol-i-wiosennej-kuchni-przeglad-badan.html

Składniki na omlet:

  • Garść młodych liści pokrzywy
  • Opcjonalnie: szczypiorek, koperek, pomidor, inne warzywa
  • 3 jajka
  • Sól, pieprz, ser parmezan
  • Masło

Liście pokrzywy umyć, sparzyć na sicie, odsączyć i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło, dodać szczypiorek, liście pokrzywy, ewentualnie pokrojony pomidor. Chwilę smażyć. Jajka wbić do miski, rozkłócić, przyprawić. Następnie wlać na patelnię. Można usmażyć, ale można też zapiec w piekarniku. Na końcu posypać serem parmezanem. Smacznego!

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.