Pokrzywa …. parzy, ale leczy. Nie tylko zwiastuje nadejście wiosny, ale stanowi też swego rodzaju bardzo zdrową nowalijkę. Dziś zapraszam na przepyszny, odżywczy omlet w towarzystwie wiosennej pokrzywy, która wzbogaci całą potrawę o wiele cennych witamin oraz soli mineralnych.
O pokrzywie słów kilka znajdziesz tutaj: http://studiozycia.pl/articles/pokrzywa-krolowa-ziol-i-wiosennej-kuchni-przeglad-badan.html
Składniki na omlet:
Liście pokrzywy umyć, sparzyć na sicie, odsączyć i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło, dodać szczypiorek, liście pokrzywy, ewentualnie pokrojony pomidor. Chwilę smażyć. Jajka wbić do miski, rozkłócić, przyprawić. Następnie wlać na patelnię. Można usmażyć, ale można też zapiec w piekarniku. Na końcu posypać serem parmezanem. Smacznego!