email kontakt@studiozycia.pl    location_on Kontakt

Studio Życia
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Nietolerancja histaminy a RZS.

Nietolerancja histaminy a RZS.

O histaminie pisałam już wiele, tym razem o jej wpływie na choroby reumatyczne. Nietolerancja histaminy może współistnieć z RZS. Jeśli choroby stawów dotyczą Ciebie, A Ty odczuwasz bóle przy nagłych zmianach temperatury, po spożyciu produktów niżej wymienionych, masz objawy wskazujące na alergie pokarmowe, być może problemem będzie Histamina.

Pewne produkty żywnościowe mogą wzmagać dolegliwości u chorych na reumatoidalne zapalenie stawów. Przykładem może być histamina. Histamina jest aminą biogenną występującą w licznych komórkach organizmu. Pełni wiele ważnych funkcji w organizmie człowieka, ale jej zbyt wysoka kumulacja może stanowić zagrożenie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Niewielką ich nadwyżkę organizm potrafi sam unieszkodliwić, dzięki odpowiednim enzymom. Jednakże, u niektórych osób aktywność tych enzymów jest niska, co może prowadzić do wystąpienia poważnych objawów chorobowych.

Wiele produktów spożywczych ma wysoką zawartość histaminy. Dużą zawartością tego związku charakteryzują się produkty długo dojrzewające i fermentujące, a więc:

  • sery, głównie topione oraz pleśniowe
  • czerwone mięso, wędliny (np. salami)
  • produkty kiszone
  • ocet i jego przetwory (majonez, keczup)
  • produkty zbożowe zawierające drożdże
  • ryby (w tym marynowane i wędzone), owoce morza

Alkohol, w tym wino czerwone, piwo, szampan, słodycze (czekolada, nugat, marcepan), a ponadto produkty niewłaściwie przechowywane są również istotnym źródłem histaminy. Niektóre produkty spożywcze mogą też stymulować nadmierne uwalnianie histaminy z magazynów w ustroju. Należą do nich niektóre warzywa (pomidory, szpinak), owoce cytrusowe, truskawki, suszone owoce, napoje gazowane, dodatki spożywcze, taki jak: wzmacniacze smaku, przeciwutleniacze, barwniki, konserwanty.  Ponadto, do uwalniania histaminy może dochodzić w wyniku reakcji na specyficzny alergen, ale także poprzez stymulację przez różne czynniki nieimmunologiczne, np. niedotlenienie, uraz, niska temperatura, silne przeżycia, stres, czy alkohol.

A zatem zwiększone stężenie histaminy we krwi może tłumaczyć zjawisko natychmiastowego zaostrzenia objawów po spożyciu niektórych produktów spożywczych, czy też sytuacjach stresowych dla organizmu.

Rozpoznanie nietolerancji histaminy wiąże się z koniecznością wdrożenia diety eliminacyjnej – a więc niespożywanie produktów zawierających duże ilości tej aminy.  Zaleca się także unikanie sytuacji stresowych, w tym nagłej zmiany temperatury, które mogą być odpowiedzialne za wyrzut histaminy oraz nawrót choroby.

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?



Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

CardioDieta. Program żywienia w insulinooporności oraz chorobach układu krążenia.

Program żywienia w insulinooporności

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

Top lista

‘’Oponka’’ na brzuchu – lokalizacja ma znaczenie

Otyłość brzuszna (‘’typu jabłka’’) jest znacznie bardziej niebezpieczna niż tłuszcz skupiony na udach czy pośladkach. Tłuszcz, który zapewne czujesz pod skórą (jeśli to Ciebie dotyczy ten problem) znajduje się nie... czytaj więcej

Estrogeny – wróg i przyjaciel. Mają je kobiety i mają mężczyźni. Jak rozpoznać nadmiar u kobiet?

Estrogeny stanowią grupę żeńskich hormonów płciowych, wydzielanych przede wszystkim przez komórki pęcherzyków jajnikowych. Mają ogromny wpływ na kobiecość i jej fizjologię. Obecnie estrogenom przypisuje się coraz większe znaczenie... czytaj więcej

Zapiekana owsianka z jabłkami i bananem. Dzieci będą ją uwielbiać.

Przedstawiam zdrową, energetyczną propozycję na śniadanie. Trochę napiszę o często zapomnianej owsiance zanim podam przepis. Dobrze jest wiedzieć co się je :)

czytaj więcej

Dieta antyhistaminowa . Nietolerancja histaminy. I co właściwie wolno jeść?

Dzisiaj napiszę o histaminie. A to dlatego, że powoduje coraz częstsze dolegliwości u wielu osób.

Czasem można usłyszeć, że u kogoś po zjedzeniu owoców morza, ciemnej czekolady, żółtych serów, wypi... czytaj więcej

Jak odżywiać dzieci, aby były zdrowe i odporne na choroby.

Nigdy w  historii ludzkości nie było tylu chorujących młodych ludzi na stwardnienie rozsiane, toczeń rumieniowaty, reumatyzm, białaczkę, nowotwory. Lekarze, naukowcy, dietetycy biją na alarm i coraz częściej piszą o wpływie śmieciowego jedzenia na... czytaj więcej

Nadciśnienie u młodych osób. Czego warto uczyć się od starszych?

Obecnie dzieci i młodzież z krajów zachodnich padają w zatrważająco szybkim tempie ofiarami nadciśnienia tętniczego. Już nawet niewielkie nadciśnienie stwierdzone w dzieciństwie może doprowadzić do wielu poważnych chorób w przyszłości.czytaj więcej

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.