Studio Życia

Leczenie żywieniem

Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia

ePoradnia Dietetyki i Profilaktyki Chorób

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

anna

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

Niepłodność, choroby ogólnoustrojowe, alergie i nietolerancje pokarmowe – jaki to ma związek? Czy nieodpowiednia dieta może przyczyniać się do niepłodności?

Niepłodność, choroby ogólnoustrojowe,  alergie i nietolerancje pokarmowe – jaki to ma związek? Czy nieodpowiednia dieta może przyczyniać się do niepłodności?

Coraz większa liczba par nie może doczekać się potomstwa. Przyczyny są różne i mogą być liczne. Ale główną przyczyną jest niewłaściwy styl odżywiania. Co to oznacza? Im bardziej nieprawidłowo się odżywiamy, tym więcej chorób gromadzi organizm. Nasz układ odpornościowy jest nadmiernie przeciążony pokarmami, których nie powinniśmy spożywać. Rozwijają się nietolerancje pokarmowe, alergie, przewlekłe stany zapalne. Chroniczny stan zapalny bardzo negatywnie wpływa na równowagę twojego organizmu, powodując zaburzenia w pracy układu hormonalnego , a to coraz częściej prowadzi do niepłodności. I tak … nasz organizm zamiast poświęcać swoją energię na, utrzymaniu ciąży, niszczeniu bakterii, wirusów, komórek nowotworowych to ciągle walczy z alergenami pokarmowymi. I w którymś momencie nasz system przestaje odróżniać ‘czy nadchodzi wróg, czy przyjaciel’. Może zaistnieć  sytuacja, że plemnik przedostanie się  do ciała kobiety, ale jej organizm zareaguje tym, że wytworzy przeciwciała, aby go zniszczyć zanim dojdzie do zapłodnienia.

Ale od początku …

Zanim to nastąpi wcześniej dochodzi do powstania zespołu jelita przeciekającego lub zespołu nieszczelnego jelita. Delikatna śluzówka przewodu pokarmowego reaguje rozszczelnieniem.

Zaburzenie funkcjonowania bariery jelitowej często leży u podstaw chorób z  autoagresji oraz jest częstą przyczyną niepłodności.

Gdy nasz przewód pokarmowy jest uszkodzony, do krwiobiegu dostaje się wiele obcych cząsteczek siejąc spustoszenie w całym organizmie. Jeżeli nasz organizm funkcjonuje prawidłowo te zagrażające substancje są odpowiednio wydalane z ciała. Kiedy jednak nasz system immunologiczny jest osłabiony następuje reakcja alergiczna, stan zapalny w organizmie. I jeżeli wciąż karmimy nasz organizm alergenami możemy być pewni, że wcześniej czy później może dojść do rozwoju chorób autoimmunologicznych czy nawet nowotworów, o niepłodności już nie wspominając. Dobra wiadomość jest taka, że system odpornościowy zapamiętuje alergen na pewien czas. Czyli z alergii, wszelkiej nietolerancji można się wyleczyć.

Leczenie powinno się zacząć od diety eliminacyjnej. Polega ona na czasowym wyłączeniu z jadłospisu produktów (najlepiej na 3 miesiące), które wywołują reakcje zapalne.

Od jakich produktów zacząć? Najczęściej zdarza się tak, że jesteśmy uczuleni na te pokarmy, bez których nie wyobrażamy sobie życia. Są to:

  • Mleko i nabiał
  • Zboża zawierające gluten (mąka, makaron, chleb); także ryż
  • Cukier
  • Kukurydza
  • Alkohol, kofeina
  • Wieprzowina i wołowina

Co w zamian mogę jeść?

Zacznij od diety bogatej w probiotyki (kiszonki), które naturalnie i szybko wzmocnią twoją mikroflorę, i uszczelnią jelita.

Zamiast makaronów, ziemniaków, dań z mąki jedz kaszę jaglaną, amarantus, czy komosę ryżową, kaszę gryczaną niepaloną (ale to ostatnie w niewielkich ilościach).

Ryba, ale nie hodowlana.

Ogranicz spożycie pokarmów zwierzęcych, które mają działanie prozapalne. Zwiększ natomiast spożycie pokarmów roślinnych, które mają działanie antyzapalne.

Spożywaj więcej produktów bogatych w kwercetynę, która hamuje wydzielanie histaminy. Są to: cebula, czosnek, jabłka, warzywa liściaste.

Pamiętaj o tłuszczach Omega-3 (ryby, olej lniany, migdały)

Magnez – jego niedobór prowadzi do podwyższenia cytokin zapalnych. Szukaj tego w formie cytrynianu magnezu, który jednocześnie odkwasza organizm i działa antyalergicznie.

Natka pietruszki codziennie do zupy, sałatek, szejków ponieważ zawiera dużo witaminy C, która szybciej usunie toksyny z organizmu.

 

Podsumowując krótko, wyklucz na jakiś czas cukry, białą mąkę, mleko. Twoja dieta natomiast niech składa się z  prostych i naturalnych, nie przetworzonych produktów.

Kiedy zauważysz u siebie lepsze samopoczucie i ogólnie lepsze zdrowie można powoli wrócić do ulubionych pokarmów. Pamiętaj jednak o umiarze i dalszej obserwacji swojego organizmu. Najpierw jednak musisz poprzez eliminację wyciszyć, uspokoić system odpornościowy, a jelita wyleczyć, uszczelnić. Wtedy też twój organizm zacznie wspierać twoją naturalną fizjologię, a nie ją niszczyć.

 

Doradca żywieniowy – konsultacje dietetyczne online

Doradca żywieniowy – konsultacje dietetyczne online



Żywienie dzieci w zdrowiu i chorobie

Dietetyka Pediatryczna
ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.