Czarna rzepa – niesłusznie zapomniane warzywo. A szkoda, bo ma wiele walorów odżywczych i leczniczych. Czyli tak w skrócie, …
Wyciągi z czarnej rzepy działają żółciopędnie, odkażają przewód pokarmowy, zwiększają wydzielanie soków trawiennych, pomagają przy kamicy moczowej, pobudzają krążenie krwi i działają przeciwreumatyczne. W korzeniu czarnej rzepy znajdziemy fitoncydy, które można uznać za naturalne antybiotyki. Już dawno stwierdzono, że bakterie rzadko wytwarzają oporność na fitoncydy. Pomaga przy kaszlu, zapaleniu górnych dróg oddechowych, infekcjach grypopodobnych, tak więc polecam zwłaszcza teraz w dobie pandemii. Ma także cenną siarkę, pierwiastek, który wzmacnia włosy i paznokcie, a także pomaga walkę z trądzikiem.
Czarna rzepa jest cennym źródłem witamin i minerałów, w tym tak ważnych dla serca witamin z grupy B. Dodatek siemienia lnianego lub oleju lnianego wzbogaci napój o kwasy tłuszczowe omega 3. Sok z czarnej rzepy stosowano także przy chorobach stawów.
Dziś proponuję przeciwzapalny i rozgrzewający sok z czarną rzepą. Spróbujcie.
Składniki:
Wycisnąć sok w wyciskarce lub sokowirówce. Dodać olej lub siemię i dokładnie wymieszać.