Zastosowanie: napięcie nerwowe, bóle głowy, przeziębienia z gorączką, grypa, biegunki, niestrawność; środek napotny, głównie w chorobach górnych dróg oddechowych.
Już w średniowieczu sporządzane napary z kwiatostanów lipy wykorzystywano jako środki napotne, a także łagodnie uspokajające, łagodzące bóle głowy, przeciwbiegunkowe i przeciw niestrawności. Znane są również próby stosowania preparatów z kwiatów lipy w padaczce, migrenach, histerii i hipochondrii.
Wyciągi z kwiatostanów lipy cenione są też ze względu na swoje właściwości ułatwiające trawienie. Nie mają one wprawdzie bezpośredniego wpływu na miąższ wątroby, ale poprzez działanie rozkurczowe ułatwiają przepływ żółci do dwunastnicy. Swoje miejsce w lecznictwie ma również drewno lipy służące do wyrobu węgla leczniczego zalecanego przy zatruciach pokarmowych.
Istnieją również doniesienia o innych kierunkach działania substancji czynnych obecnych w kwiatostanach lipy, obejmujących m.in. działanie: moczopędne, antyoksydacyjne, antyproliferacyjne, poprawiające trawienie, przeciwcukrzycowe, hamujące aktywność lipazy trzustkowej, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne.
Działanie uspokajające i przeciwlękowe.
Lipa wykazuje działanie rozluźniające. Obniża ciśnienie tętnicze zwłaszcza jeśli uległo podwyższeniu na skutek stresu. Napary z lipy stosuje się w nadmiernej pobudliwości, czy stanach napięcia nerwowego. Herbatka wypita wieczorem ułatwia zasypianie.
Po herbatę z lipy warto sięgnąć, gdy zaczynamy czuć się przeziębieni, ale można ją pić profilaktycznie. Działanie napotne naparów z lipy związane jest z obecnością flawonoidów – kemferolu, kwercetyny i kwasu p-kumarowego.
Napar:
Aby przygotować napar z kwiatów lipy, zalej 1,5 łyżki surowca 2 szklankami wrzącej wody. Czekamy ok. 20 minut, aż susz odda swoje właściwości. Proponuję przecedzić. Do napoju można dodać miód, cytrynę, rumianek, melisę, sok z malin. Pij po pół szklanki do 3 razy dziennie, najlepiej po posiłku.
Bibliografia: