email kontakt@studiozycia.pl    location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Muffinki czekoladowe z rozmarynem

Muffinki czekoladowe z rozmarynem

Dzisiaj babeczki pachnące rozmarynem. A rozmaryn to takie ziółko o wielu właściwościach leczniczych ..... obniża stężenie glukozy we krwi, łagodzi bóle żołądka, bóle reumatyczne, wspomaga pracę wątroby, działa bakteriobójczo. Zachęcam do częstszego stosowania:)

Składniki (przepis bez jajek):

  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej (można wymieszać z gryczaną)
  • 2 łyżki kakako
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleka (może być roślinne)
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu (najlepiej świeży, ale może być suszony)

Do sypkich składników dodaj płynne i wymieszaj krótko. Nałóż do papilotek i piec około 20 minut w temperaturze 180 st. C.

 

O rozmarynie i herbatce rozmarynowej pisałam tutaj:

http://www.studiozycia.pl/articles/rozmaryn-roslina-na-wiele-dolegliwosci-zastosowanie-w-lecznictwie-herbata-z-rozmarynem-html

 

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.