Studio Życia

Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Magnez w terapii dietetycznej nadciśnienia tętniczego.

Magnez w terapii dietetycznej nadciśnienia tętniczego.

W terapii dietetycznej zmniejszenie spożycia sodu i zwiększenie udziału potasu w diecie oraz wprowadzenie dodatkowego spożycia magnezu może potęgować efekt hipotensyjny i zwiększyć efektywność wszystkich grup leków hipotensyjnych. Przy spożyciu magnezu w ilości 500-1000 mg/dobę w badaniach obserwowano obniżenie ciśnienia tętniczego, ale efekt ten był zauważalny w przypadku zmian zawartości w diecie sodu i potasu.  Na każde 100 mg magnezu w diecie ryzyku udaru zmniejszało się o 8%.

Jony magnezu konkurują z jonami sodu o miejsca wiązania w mięśniach gładkich naczyń krwionośnych i w ten sposób wpływają na rozkurcz naczyń krwionośnych. Nasilają też syntezę tlenku azotu, regulują stężenie wapnia, sodu, potasu, wpływają na równowagę kwasowo-zasadową, zmniejszają stężenie białka CRP we krwi, poprawiają funkcję śródbłonka naczyń krwionośnych.

Kto może mieć niedobory magnezu?

  • Alkoholicy ze względu na zwiększone wydalanie magnezu przez nerki
  • Osoby leczone lekami moczopędnymi
  • Diabetycy
  • Osoby z podwyższonymi stężeniami hormonów tarczycy
  • Osoby podlegające silnemu stresowi
  • Osoby cierpiące na migreny (badania przerowadzone w Niemczech wykazały, że jednorazowe przyjęcie trimagnesium dicitrate w dawce 600 mg zmniejsza częstość migren)
  • Osoby na diecie bogatotłuszczowej

Głównym źródłem magnezu są produkty zbożowe, kasza gryczana, zarodki i otręby pszenne, chleb chrupki, ryby, orzechy, pestki dyni, mak niebieski, ziemniaki, mleko i jego przetwory, czekolada gorzka, mięso i wędliny dobrej jakości, warzywa zielone. Ale ponieważ magnez wchodzi w skład chlorofilu najlepszym jego źródłem są zielone warzywa liściaste, warzywa strączkowe (fasola, groszek), orzechy, ziarna zbóż.

Stwierdzono też lepsze wchłanianie i biodostępność magnezu z cytrynianu. Takie preparaty są zalecane!

W chwili obecnej zwraca  się większą uwagę na spożycie magnezu w terapii nadciśnienia tętniczego.

 

Literatura:

  • Dietoterapia - Dariusz Włodarek, Ewa Lange, Lucyna Kozłowska, Dominika Głąbska, PZWL, 2014.
  • Magnez altualny stan wiedzy. BROMAT. CHEM. TOKSYKOL. – XLVIII, 2015, 4, str. 677 – 689; http://ptfarm.pl/pub/File/Bromatologia/2015/nr%204/Bromatologia%204_2015%20s%20677-689%20art%2011.pdf

 

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

CardioDieta. Program żywienia w insulinooporności oraz chorobach układu krążenia.

Program żywienia w insulinooporności

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

Top lista

‘’Oponka’’ na brzuchu – lokalizacja ma znaczenie

Otyłość brzuszna (‘’typu jabłka’’) jest znacznie bardziej niebezpieczna niż tłuszcz skupiony na udach czy pośladkach. Tłuszcz, który zapewne czujesz pod skórą (jeśli to Ciebie dotyczy ten problem) znajduje się nie... czytaj więcej

Estrogeny – wróg i przyjaciel. Mają je kobiety i mają mężczyźni. Jak rozpoznać nadmiar u kobiet?

Estrogeny stanowią grupę żeńskich hormonów płciowych, wydzielanych przede wszystkim przez komórki pęcherzyków jajnikowych. Mają ogromny wpływ na kobiecość i jej fizjologię. Obecnie estrogenom przypisuje się coraz większe znaczenie... czytaj więcej

Zapiekana owsianka z jabłkami i bananem. Dzieci będą ją uwielbiać.

Przedstawiam zdrową, energetyczną propozycję na śniadanie. Trochę napiszę o często zapomnianej owsiance zanim podam przepis. Dobrze jest wiedzieć co się je :)

czytaj więcej

Dieta antyhistaminowa . Nietolerancja histaminy. I co właściwie wolno jeść?

Dzisiaj napiszę o histaminie. A to dlatego, że powoduje coraz częstsze dolegliwości u wielu osób.

Czasem można usłyszeć, że u kogoś po zjedzeniu owoców morza, ciemnej czekolady, żółtych serów, wypi... czytaj więcej

Jak odżywiać dzieci, aby były zdrowe i odporne na choroby.

Nigdy w  historii ludzkości nie było tylu chorujących młodych ludzi na stwardnienie rozsiane, toczeń rumieniowaty, reumatyzm, białaczkę, nowotwory. Lekarze, naukowcy, dietetycy biją na alarm i coraz częściej piszą o wpływie śmieciowego jedzenia na... czytaj więcej

Nadciśnienie u młodych osób. Czego warto uczyć się od starszych?

Obecnie dzieci i młodzież z krajów zachodnich padają w zatrważająco szybkim tempie ofiarami nadciśnienia tętniczego. Już nawet niewielkie nadciśnienie stwierdzone w dzieciństwie może doprowadzić do wielu poważnych chorób w przyszłości.czytaj więcej

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.