Dzisiaj zapraszam na ciasto mocno owocowe i do tego lekkie. Szybkorobiące, ale szybkoznikające :) Polecam osobom na diecie łatwo strawnej.
Składniki:
4 jajka zmiksować z 3-4 łyżkami cukru.
Wlać 1/3 szkl oleju, dodać ¾ szklanki mąki tortowej (ja wymieszałam z krupczatką – pół na pół; mąkę mieszam z 1 łyżeczką proszku do pieczenia). Delikatnie mieszam wszystko, już nie miksuję.
Ciasto przelewam na małą blaszkę, układam dowolne owoce. Pieczemy około 25 minut w temp 170 st. C.
Frużelina malinowa.
Maliny przebrać, rzucić do garnka i zasypać cukrem. Mieszamy i chwilę grzejemy. Następnie 1 łyżkę mąki ziemniaczanej rozpuścić w niewielkiej ilości zimnej wody, wymieszać i wlać do gotujących się malin, doprowadzić do wrzenia, wyłączyć. Odstawić i polać na ciasto. Smacznego:)