Ten biszkopt z owocami to idealne ciasto dla dzieci, ale także jest uwielbiany przez moich pacjentów, którzy z powodu choroby (głównie jelita, chemioterapia, niedowaga) wymagają diety łatwo strawnej. Jeśli macie ochotę na coś słodkiego to lepsze od kupowania ''slodkich gotowców'' będzie upieczenie domowego ciasta :). Zachęcam.
Składniki:
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Mąki mieszamy ze sobą razem z sodą lub proszkiem do pieczenia.
Białka ubijamy na puch, następnie dodajemy cukier i po kolei żółtka.
Gdy piana z jajek jest już gotowa, dosypujemy zmieszane mąki. Mieszamy delikatnie, aby nie stracić objętości piany.
Gdy cała mąka jest już wymieszana dolewamy olej i mieszamy delikatnie; ciasto przelewamy do przygotowanej blaszki i lekko wyrównujemy.
Na wierzchu układamy dowolne owoce; ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 30 minut w temp. 180 st. C.