W świetle licznych danych literaturowych nie ma wątpliwości, że obecne w warzywach i owocach flawonoidy mają duże znaczenie w profilaktyce wielu chorób cywilizacyjnych, np. nowotworów, miażdżycy, cukrzycy, otyłości, alergii, chorób neurodegeneracyjnych i innych. Związki te obecne są w naszej diecie (zioła, warzywa, owoce).
Do flawonoidów o właściwościach przeciwalergicznych i przeciwzapalnych należą przede wszystkim kwercetyna i luteolina, które oprócz obniżania syntezy mediatorów zapalnych hamują również uwalnianie histaminy z mastocytów (komórek tucznych) pobudzonych wcześniej przez IgE. Dzieje się to prawdopodobnie na zasadzie stabilizacji błon komórkowych mastocytów. Funkcją przeciwciał IgE jest aktywacja określonych komórek odpornościowych, nazywanych komórkami tucznymi i bazofilami. Komórki te uwalniają substancje biorące udział w reakcjach alergicznych (przede wszystkim histaminę). Spożywanie produktów bogatych w kwercetynę może zmniejszać ryzyko wystąpienia stanów zapalnych, jak również objawów związanych z nadmierną wrażliwością na histaminę.
Mastocyty (komórki tuczne), zaliczane do układu odporności wrodzonej są komórkami wielofunkcyjnymi. Uczestniczą nie tylko w reakcjach alergicznych, lecz także odgrywają istotną rolę w procesach zapalnych, w odporności nabytej oraz wykazują aktywność anty- i pronowotworową. Mastocyty w chorobach autoimmunologicznych (np. RZS) uczestniczą w rozwoju procesów zapalnych i są aktywne w destrukcji tkanek. Kwercetyna i luteolina jak już wspomniałam oprócz obniżania syntezy mediatorów zapalnych hamują uwalnianie histaminy z mastocytów.
Co więcej, kwercetyna wykazuje szeroki zakres właściwości przeciwwirusowych, które mogą wpływać na wiele etapów zjadliwości patogenu: wnikanie wirusa, replikację wirusa, syntezę białek. Omawiane flawonoidy także uczestniczą w redukcji zmian nowotworowych.
W badaniach przeprowadzonych na pacjentach (2001) z atopowym zapaleniem skóry
udowodniono, że dwumiesięczna dieta wegetariańska zmniejsza znacznie stopień stanów zapalnych skóry.
Miażdżyca.
Korzystne efekty działania kwercetyny, luteoliny i witaminy C mogą
stanowić jeden z kierunków terapii wspomagającej leczenie miażdżycy.
Na podstawie produktów najbogatszych w te związki stworzyliśmy zbilansowany jadłospis. Przepisy są bogate w kwercetynę oraz luteolinę, które będą zmniejszać odczyny zapalne, hamować uwalnianie histaminy spowodowane chorobą/stresem/nieodpowiednią dietą.
Jadłospis tylko dla osób z dostępem do naszej platformy.
http://studiozycia.pl/p/platforma-wiedzy-na-temat-nietolerancji-histaminy.html
Bibliografia: