email kontakt@studiozycia.pl    location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Kwasy omega-3 w każdej ilości chętnie przyjmuję. Przepis na danie bogate w omega-3. :)

Kwasy omega-3 w każdej ilości chętnie przyjmuję. Przepis na danie bogate w omega-3. :)

Za co należy kochać kwasy Omega-3, a dokładnie DHA i EPA należące do rodziny kwasów omega-3?

I warto je kochać, bo działanie kwasów omega-3 jest wielokierunkowe. Ja osobiście jestem ogromną zwolenniczką omega-3, bo często zwiększając u pacjentów ich ilość czy to z pożywienia, czy z tranu, czy z dobrych suplementów pacjent sam zaczyna obserwować zmniejszone stany zapalne na skórze (szczególnie przy łuszczycy), redukcję bóli mięśniowo-stawowych (szczególnie przy chorobach reumatycznych), obniżenie CRP, spadek trójglicerydów, poprawę funkcji poznawczych. A to tylko mały ułamek ich właściwości :)

Co mówią badania o kwasach omega-3?

  • Mają działanie przeciwzapalne i przeciwalergiczne – potrafią hamować nadmierną i niekontrolowaną odpowiedź immunologiczną i ostrość przebiegu procesów zapalnych.
  • Są niezastąpione w leczeniu chorób autoimmunologicznych (np. reumatoidalne zapalenie stawów, młodzieńcze idiopatyczne zapalenie stawów (MIZS)), gdzie istotnie zmniejsza się zapotrzebowanie na leki przeciwbólowe (ogromnie ważna jest tutaj suplementacja kwasów omega-3 w diecie)
  • Wykazują pozytywny wpływ w leczeniu chorób skóry (takich jak łuszczyca, atopia, rumień, trądzik).
  • Wywierają hamujący wpływ na agregację płytek krwi, zapobiegając powstawaniu zakrzepów.
  • Mają duże działanie przeciwmiażdżycowe oraz co za tym idzie, protekcyjne na mięsień sercowy, układ krążenia, zapobiegając chorobie niedokrwiennej serca powikłanej zawałem, udarom mózgu.
  • Ułatwiają też wchłanianie wapnia, dlatego są niezastąpione w profilaktyce i leczeniu osteoporozy.
  • Kwasy omega-3 doceniane są również przez neurologów i psychiatrów, ponieważ mają pozytywny wpływ na procesy umysłowe  u osób cierpiących na różne formy zaburzeń psychicznych. Niedobór DHA i EPA powoduje pogorszenie funkcjonowania błon komórek nerwowych kory mózgu.

Najbogatszym źródłem kwasów EPA oraz DHA są ryby. Wśród nich, najwięcej kwasów omega-3 znajduje się w łososiu, sardynkach, śledziu, tuńczyku.

Zalecana dawka dzienna kwasów omega-3 to 250 mg,  ale według Europejskiego Urzędu do spraw Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) dopiero spożycie na poziomie 2–4 g dziennie daje pożądane efekty terapeutyczne. Jednakże o większych dawkach decyduje lekarz prowadzący, zgodnie ze wskazaniami medycznymi, które ustala po zapoznaniu się ze stanem pacjenta.

W związku z tym dzisiaj przepis na zdrową rybkę :)

Pieczony łosoś z batatami, porem i pomidorkami. Danie bogate w omega-3.

Składniki:

  • Łosoś lub pstrąg tęczowy
  • 2 bataty
  • Pomidorki cherry
  • 1 mały por lub czerwona cebulka
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła do ryb lub prowansalskie
  • świeże zioła: rozmaryn
  • oliwa
  • sok z cytryny

Sos koperkowy:

  • Mały pęczek koperku
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka oleju rzepakowego (bardzo dobre źródło omega-3)
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 ząbek czosnku

Rybę delikatnie opłukać w zimnej wodzie i osuszyć papierowym ręcznikiem, włożyć do naczynia do zapiekania; natrzeć solą, pieprzem, ziołami, skropić sokiem z cytryny. Bataty obrać i pokroić w słupki (jak na frytki), włożyć do miski, dodać oliwę, przyprawić. Por pokroić dowolnie, wymieszać z batatami. Poukładać obok ryby, razem z pomidorkami.

Pieczemy dopóki łosoś nie będzie gotowy :)

Sos koperkowy: W blenderze umieścić składniki na sos. Zmiksować całość. Idealny sos do batatów i ryby.

Jeśli nie lubisz koperku możesz użyć natki pietruszki, rukoli, szpinaku lub innej zieleniny :)

 

 

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

CardioDieta. Program żywienia w insulinooporności oraz chorobach układu krążenia.

Program żywienia w insulinooporności

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

dietetycy.org
Zdrowie zdrowie
Dieta z Aliant
Sląskie laboratorium analityczne
ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.