email kontakt@studiozycia.pl    location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Komu polecam produkty liofilizowane i dlaczego?

Komu polecam produkty liofilizowane i dlaczego?

Jak już wielu z Was wie, moi pacjenci to przede wszystkim osoby, które cierpią na różne choroby zapalne jelit. Najczęściej zgłaszają się do mnie osoby z zespołem jelita nadwrażliwego, SIBO, nietolerancjami pokarmowym, po chemioterapiach,  ze stomią, ale i z wrzodziejącym zapalaniem jelita grubego oraz chorobą Leśniowskiego-Crohna. Niestety w wielu przypadkach na początku leczenia niektórzy pacjenci nie tolerują świeżych, czy nawet mrożonych owoców. Nie spożywając ich, dieta okazuje się być bardzo niedoborowa. I tutaj na pomoc przychodzą liofilizowane owoce oraz warzywa. Skupmy się jednak na tym czym jest proces liofilizacji oraz na owocach o szczególnych właściwościach prozdrowotnych.

Jaka jest różnica między suszeniem, a liofilizacją?

Suszenie konwencjonalne powoduje znaczny spadek wartości odżywczych owoców. Szacuje się, że ok. 40-50% antyoksydantów zawartych w owocu świeżym ulega zniszczeniu w procesie suszenia. Zawartość witaminy C może zmniejszyć się nawet o 80%.

Proces liofilizacji polega na kontrolowanym dostarczaniu ciepła do zamarzniętego produktu, tak aby umożliwić zamarzniętej wodzie w produkcie przejście bezpośrednio ze stanu stałego do stanu lotnego. Tylko liofilizacja pozwala owocom zachować niemal w całości zawarte w owocu świeżym witaminy, minerały i substancje aktywnie czynne. Aby tak się stało, liofilizacja musi zostać przeprowadzona bez żadnych technologicznych „skrótów” w postaci dosuszania mikrofalami, które negatywnie wpływają na zawarte w owocu cenne składniki.

Ponieważ produkty są podczas procesu liofilizacji pozbawiane wody i niekorzystnych patogenów, zalecane są szczególnie osobom cierpiącym na częste stany zapalne jelit, trzustki, wątroby, będącym w trakcie leczenia onkologicznego i nie mogącym z różnych powodów spożywać owoców czy warzyw na surowo. Nie każdy lubi i nie każdy może zjeść np. surową aronię, żurawinę, truskawkę, ale można śmiało taki na przykład liofilizowany burak (już sproszkowany) zastosować w koktajlach, zupach, kopytkach czy innych potrawach. Doskonale nadają się również dla dzieci, którym pewne zdrowe produkty trzeba po prostu przemycać. :)

Dlaczego wybieram i zalecam owoce jagodowe. Czym jest skala ORAC?

Po pierwsze, owoce jagodowe są owocami niskofruktozowymi. Często u pacjentów z wspomnianymi chorobami występuje nieprawidłowa reakcja organizmu  po spożyciu cukru owocowego, czyli fruktozy. Objawiać się to może bólami brzucha, wzdęciami, nadmiernymi gazami, zaparciami, biegunkami, nudnościami, wymiotami. Świeże owoce, takie jak jabłka, gruszki, wiśnie, czereśnie, arbuzy, w niektórych przypadkach powinny zostać wykluczone z diety. Na ratunek przychodzą jednak owoce o niższej zawartości fruktozy, czyli przede wszystkim jagodowe.

ORAC (skrót od ang. Oxygen Radical Absorbance Capacity) to skala pokazująca moc przeciwutleniającą danego produktu. Im wyżej dany artykuł znajduje się na skali ORAC, tym skuteczniej zawarte w nim antyutleniacze radzą sobie z neutralizacją wolnych rodników.

Wśród owoców najwyżej na skali ORAC uplasowały się tzw. owoce jagodowe.

Owoc

 

Total ORAC

μmol TE/100 g

Czarna malina

19220

Aronia

16062

Czarna porzeczka

7957

Jeżyna

5905

Malina

5065

Borówka

4669

Truskawka

4302

Czerwona porzeczka

3387

Źródło: www.orac-info-portal.de/download/ORAC_R2.pdf

 

Wszystkie te owoce są cennym źródłem związków prozdrowotnych odgrywających znaczącą rolę w profilaktyce wielu chorób cywilizacyjnych: cukrzycy, otyłości, chorób układu krążenia, nowotworów, a także chorób neurodegeneracyjnych.

Istnieje wiele badań potwierdzających przeciwzapalne i przede wszystkim przeciwnowotworowe działanie owoców świeżych, ale i liofilizowanych.

Przeciwzapalne działanie proszku z liofilizowanej czarnej maliny zostało udowodnione chociażby w badaniach nad wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego. Źródło do badań: US National Library of Medicine National Institutes of Health www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3047236/

Czarne maliny spowalniają także postęp nowotworu poprzez oddziaływanie na setki genów. Źródło do badań: Science Daily, Uniwersytet Stanowy Ohaio / Ohio State University www.sciencedaily.com/releases/2008/08/080827163933.htm

Chciałabym przywołać także jedno z badań nad nowotworem przełyku.

Naukowcy w Chinach postanowili przebadać pod tym kątem truskawki u osób już z pewnymi zmianami nowotworowymi w przełyku. Niektórzy badacze sugerują, iż czynnikiem ryzyka rozwoju tego nowotworu jest dieta uboga w warzywa i owoce, jednakże jest to nadal pogląd dyskusyjny i wymaga dalszych badań. Wcześniej w różnych badaniach obserwowano, iż owoce hamują dalszy rozwój omawianego nowotworu u szczurów. Na tej podstawie, postanowiono zrobić badanie randomizowane z udziałem pacjentów z łagodnymi oraz umiarkowanymi zmianami nowotworowymi w przełyku. Losowo wybranej grupie pacjentów podawano sproszkowane, czyli liofilizowane truskawki w dwóch dawkach. Pacjentów podzielono na dwie grupy. Badani przez okres sześciu miesięcy codziennie otrzymywali do zjedzenia od 30 (37 pacjentów) do 60 (38 pacjentów) gramów tych owoców. Owoce liofilizowane były wymieszane z wodą lub innym napojem. Przy dawce 30g nie zauważono poprawy i cofaniu się choroby. Prawdopodobnie taka dawka okazała się zbyt mała, aby doszło do remisji choroby. Natomiast co innego działo się przy dawce 60g.  U blisko 80% osób z tej grupy choroba cofnęła się. Większość zmian nowotworowych przeszła z kategorii umiarkowanych do niewielkich, albo znikła całkowicie. Zatem rozsądne może być zwiększenie spożycia owoców bogatych w antyoksydanty w profilaktyce chorób nowotworowych.

Źródło badań:

Owoce liofilizowane stanowią doskonały składnik wielu dań, takich jak: napoje ciepłe (np. herbatki owocowe i owocowo-ziołowe), napoje zimne, koktajle, smoothie owocowe, musli, ciasta, inne owocowe desery. Doskonale nadają się jako naturalne barwniki np. do kremów, naleśników, itd.  Ogranicza nas tylko wyobraźnia. Niektóre pacjentki robią sobie nawet maseczki z liofilizatów, które przyspieszają regenerację skóry. Same korzyści! :)

Ja osobiście korzystam i polecam liofilizaty wielu firm, bardzo często w formie sproszkowanej, ale jeśli interesują Was liofilizaty całych owoców polecam firmę Lioforte (www.lioforte.pl), która specjalizuje się w liofilizacji owoców jagodowych. Owoce liofilizowane Lioforte są produktem w 100% polskim, pochodzą z plantacji nieprzemysłowych. Pięknie wyglądają i fantastycznie smakują ale, przede wszystkim, są to owoce poddane liofilizacji najbardziej wartościowej, bez użycia mikrofal, tej, która pozwala w pełni zachować to, co w owocach jagodowych jest najbardziej cenne.

 

 

 

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

CardioDieta. Program żywienia w insulinooporności oraz chorobach układu krążenia.

Program żywienia w insulinooporności

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

dietetycy.org
Zdrowie zdrowie
Dieta z Aliant
Sląskie laboratorium analityczne
ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.