email kontakt@studiozycia.pl    location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Koktajl jagodowy na maślance. Prebiotyczny, przeciwzapalny, immunomodulujący, czyli megazdrowy napój.

Koktajl jagodowy na maślance. Prebiotyczny, przeciwzapalny, immunomodulujący, czyli megazdrowy napój.

Polecam sięgać po koktajle z dodatkami tak fantastycznych produktów jak płatki, otręby owsiane, siemię lniane, czy zarodki pszenne jako źródła prebiotyków - cennej pożywki dla naszej często zubożałej mikroflory jelitowej oraz wielu witamin i minerałów.

Dlaczego płatki owsiane?

Najważniejsze w płatkach owsianych są  β-glukany – składniki, które wiążą w jelicie sole żółciowe i cholesterol, tworzą żele absorbujące glukozę pokarmową. Wiążą toksyczne i szkodliwe substancje zawarte w pożywieniu, chroniąc nabłonek jelit przed ich działaniem. Dodanie otrębów/ płatków owsa do mleka stymuluje wzrost bakterii probiotycznych (Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus paracasei), a blokuje wzrost bakterii patogennych.

Dlaczego jagody?

Komórki NK, czyli natural killers (naturalni zabójcy), są podtypem limfocytów, czyli krwinek białych będących elementem naszego układu immunologicznego. Komórki te chronią nas przed wirusami, bakteriami i nowotworami. Są niezwykle zdolne do szybkiej reakcji. W odróżnieniu od innych komórek działają samodzielnie, a więc do rozpoczęcia swego ataku nie muszą otrzymywać sygnałów od innych komórek immunologicznych. Komórki NK często porównuje się do żołnierzy w armii. Jeśli są niedożywione, słabe, nie mają siły ani chęci do walki. Jak zatem zwiększyć ich liczbę oraz poprawić aktywność? Wyniki badań sugerują, że można zwielokrotnić je, jedząc jagody czy borówki amerykańskie. Związki fitochemiczne, występujące w owocach jagodowych, ze względu na silne działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne i przyczyniają się do spowolnienia rozrostu i redukcji komórek nowotworowych oraz wielu innych chorób.

Dlaczego maślanka?

Dzięki obecności kwasu mlekowego i bakterii fermentacji mlekowej wspomaga dobroczynną florę jelitową,  która z kolei poprawia naszą odporność. Maślanka to dobre źródło wapnia, lecytyny, która przyspiesza regenerację mięśni po wysiłku fizycznym, a także witamin z grupy B, które są odpowiedzialne za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Maślanka zawiera spore ilości potasu, który jest odpowiedzialny za usuwanie nadmiaru wody z organizmu, a tym samym zmniejsza uczucie opuchnięcia.

Składniki:

  • 1 szklanka maślanki
  • Garść jagód (mogą być mrożone)
  • 1 łyżka płatków owsianych
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego siemienia lnianego
  • Opcjonalnie mały banan.

Wszystkie składniki umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy.
Można dodać miód.

 

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.