email kontakt@studiozycia.pl    location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Koktajl na zdrową i piękną skórę. I dlaczego beta-karoten polecam szczególnie w okresie letnim?

Koktajl na zdrową i piękną skórę. I dlaczego beta-karoten polecam szczególnie w okresie letnim?

Beta-karoten to związek należący do grupy (a więc pomarańczowych, czerwonych i żółtych barwników roślinnych), który zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku, wzmacnia odporność, a także wspomaga leczenie zmian skórnych, trądziku, czy też opóźnia pojawianie się zmarszczek. Dlaczego polecam spożywanie  karotenoidów  w okresie letnim? Nie tylko dlatego, że przyśpieszają opalanie, no bo przyśpieszają, ale dlatego, że beta-karoten jest dla naszej skóry naturalnym filtrem przeciwsłonecznym, który zmniejsza wrażliwość na promieniowanie UV, chroni przed powstawaniem nieestetycznych plam i przebarwień skóry. A więc w skrócie karetonoidy chronią nasze komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.

Nie polecam suplementów z beta-karotenem, ponieważ pacjenci, a zwłaszcza pacjentki  szybko je przedawkowują. Przedawkowanie beta-karotenu może doprowadzić do zżółknięcia skóry, która nie będzie wyglądała naturalnie, a także mogą wystąpić zaburzenia żołądkowo-jelitowe.

Działanie beta-karotenu potęguje witamina E, zwana witaminą młodości, która także jest obecna w tym koktajlu.

Składniki:

  • ½ awokado
  • 1 szklanka soku marchwiowego
  • liście szpinaku lub natki pietruszki opcjonalnie
  • 1 łyżka nasion słonecznika
  • 1 mała morela lub brzoskwinia
  • Opcjonalnie pół łyżeczki miodu do smaku
  • Parę kropli oleju roślinnego: oliwa, lniany, z wiesiołka, itd.

Wszystkie składniki zmiksuj/zblenduj do konsystencji kremowego koktajlu.

Pamiętajcie, że beta-karoten wchłania się najlepiej w obecności tłuszczu, dlatego do sałatek, koktajli, zup warzywnych warto dodawać niewielką ilość oliwy z oliwek lub innego oleju.

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

CardioDieta. Program żywienia w insulinooporności oraz chorobach układu krążenia.

Program żywienia w insulinooporności

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

dietetycy.org

Dieta z Aliant

Sląskie laboratorium analityczne

Zdrowie zdrowie
Dieta z Aliant
Sląskie laboratorium analityczne
ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.