Beta-karoten to związek należący do grupy (a więc pomarańczowych, czerwonych i żółtych barwników roślinnych), który zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku, wzmacnia odporność, a także wspomaga leczenie zmian skórnych, trądziku, czy też opóźnia pojawianie się zmarszczek. Dlaczego polecam spożywanie karotenoidów w okresie letnim? Nie tylko dlatego, że przyśpieszają opalanie, no bo przyśpieszają, ale dlatego, że beta-karoten jest dla naszej skóry naturalnym filtrem przeciwsłonecznym, który zmniejsza wrażliwość na promieniowanie UV, chroni przed powstawaniem nieestetycznych plam i przebarwień skóry. A więc w skrócie karetonoidy chronią nasze komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.
Nie polecam suplementów z beta-karotenem, ponieważ pacjenci, a zwłaszcza pacjentki szybko je przedawkowują. Przedawkowanie beta-karotenu może doprowadzić do zżółknięcia skóry, która nie będzie wyglądała naturalnie, a także mogą wystąpić zaburzenia żołądkowo-jelitowe.
Działanie beta-karotenu potęguje witamina E, zwana witaminą młodości, która także jest obecna w tym koktajlu.
Składniki:
Wszystkie składniki zmiksuj/zblenduj do konsystencji kremowego koktajlu.
Pamiętajcie, że beta-karoten wchłania się najlepiej w obecności tłuszczu, dlatego do sałatek, koktajli, zup warzywnych warto dodawać niewielką ilość oliwy z oliwek lub innego oleju.