email kontakt@studiozycia.pl    location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Przeciwzapalny koktajl ananasowy na maślance. Super owoc na wzmocnienie odporności, przy redukcji masy ciała i zaburzeniach jelitowych.

Przeciwzapalny koktajl ananasowy na maślance. Super owoc na wzmocnienie odporności, przy redukcji masy ciała i zaburzeniach jelitowych.

Ananas to jeden z najbardziej popularnych owoców tropikalnych. Został sprowadzony do Europy przez Krzysztofa Kolumba już w 1493 roku.

Oto kilka informacji o właściwościach ananasa:

Bromelaina zawarta w ananasie ma działanie przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, przeciwzakrzepowe (rozpuszcza fibrynę - białko wywołujące powstawanie skrzepów). Zwiększa przyswajanie białek, co jest ważną informacją dla osób będących na redukcji masy ciała oraz uprawiających sport.

Jest naturalnym probiotykiem - stymuluje namnażanie dobroczynnych mikroorganizmów mikroflory jelitowej.

Bromelainę stosowano skutecznie jako enzym trawienny u pacjentow z chorobami trzustki oraz w zaburzeniach jelitowych jako skuteczny zamiennik pepsyny i trypsyny w przypadku ich niedoboru.

Bromalaina łagodzi stany zapalne w zapaleniu stawów (np. RZS), w kontuzjach sportowych.

Ponadto, zmniejsza gęstość śluzu, dzięki czemu może być środkiem w leczeniu astmy oraz przewlekłego zapalenia oskrzeli.

Innym ważnym związkiem występującym w owocu ananasa jest kwas hydroksybursztynowy. Do jego cennych właściwości należą: wzmacnianie odporności organizmu, udział w ujędrnianiu i wygładzaniu skóry oraz zmniejszaniu ryzyka zatrucia metalami.

Przepis na koktajl (około 250 kcal):

Składniki:

  • Około 1 szklanka maślanki naturalnej
  • 2 plastry ananasa
  • 1 łyżka otrębów pszennych lub owsianych

Ananasa obrać, pokroić i umieścić w kielichu blendera, dodać resztę składników i zmiksować. Można dosłodzić do smaku.

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.