Ananas to jeden z najbardziej popularnych owoców tropikalnych. Został sprowadzony do Europy przez Krzysztofa Kolumba już w 1493 roku.
Oto kilka informacji o właściwościach ananasa:
Bromelaina zawarta w ananasie ma działanie przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, przeciwzakrzepowe (rozpuszcza fibrynę - białko wywołujące powstawanie skrzepów). Zwiększa przyswajanie białek, co jest ważną informacją dla osób będących na redukcji masy ciała oraz uprawiających sport.
Jest naturalnym probiotykiem - stymuluje namnażanie dobroczynnych mikroorganizmów mikroflory jelitowej.
Bromelainę stosowano skutecznie jako enzym trawienny u pacjentow z chorobami trzustki oraz w zaburzeniach jelitowych jako skuteczny zamiennik pepsyny i trypsyny w przypadku ich niedoboru.
Bromalaina łagodzi stany zapalne w zapaleniu stawów (np. RZS), w kontuzjach sportowych.
Ponadto, zmniejsza gęstość śluzu, dzięki czemu może być środkiem w leczeniu astmy oraz przewlekłego zapalenia oskrzeli.
Innym ważnym związkiem występującym w owocu ananasa jest kwas hydroksybursztynowy. Do jego cennych właściwości należą: wzmacnianie odporności organizmu, udział w ujędrnianiu i wygładzaniu skóry oraz zmniejszaniu ryzyka zatrucia metalami.
Przepis na koktajl (około 250 kcal):
Składniki:
Ananasa obrać, pokroić i umieścić w kielichu blendera, dodać resztę składników i zmiksować. Można dosłodzić do smaku.