email kontakt@studiozycia.pl    location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Kawa z mlekiem czy bez – która będzie zdrowsza?

Kawa z mlekiem czy bez – która będzie zdrowsza?

Kawa jako napój znany od bardzo dawna nadal wzbudza rożnego rodzaju kontrowersje. Często pacjenci pytają mnie właśnie o kawę. Czy lepsza jest z mlekiem, czy może lepsza bez? To zależy jaki efekt chcemy uzyskać i od naszego aktualnego stanu zdrowia.

Jeżeli głównym celem picia kawy jest polepszenie koncentracji i pobudzenie organizmu do pracy, to lepsza wydaje się kawa czarna bez mleka, ponieważ taka zawierać będzie więcej kofeiny.

Natomiast, kiedy kawa z mlekiem będzie rozsądniejszym rozwiązaniem? Duża dawka przyjmowanej kofeiny może zwiększać ryzyko złamań. W badaniach Framinghama, obejmujących 12 lat obserwacji, wykazano, że nawet spożywanie 1 filiżanki kawy na dobę powoduje wzrost ryzyka złamań kostnych w obrębie stawów biodrowych o ok. 69%. Po przyjęciu 150-300 mg kofeiny (około 2-3 filiżanek kawy z ekspresu) odnotowuje się wzrost wydalania wapnia z moczem w ciągu 2-3 godzin. Jednak dodatek mleka do kawy może obniżyć negatywne działanie kofeiny na układ kostny. W tym przypadku takie połączenie będzie bardziej pożądane.

Problemem w kawie okazuje się być kwas szczawiowy, szczególnie u osób z kamicą nerkową. Jeżeli kwas szczawiowy spożywany jest w nadmiarze (w dodatku przy obniżonym spożyciu wapnia i witaminy D), może zaszkodzić. Dlatego bardzo istotny jest stosunek kwasu szczawiowego do wapnia w produktach. Jak ten stosunek zrównoważyć? Jest na to prosty sposób. Kawę łączymy z mlekiem krowim lub roślinnym, ale pamiętajmy, że te ostatnie musi być wzbogacone w wapń.

Kawa z mlekiem wydaje się być także dobrym rozwiązaniem dla osób ze stanami zapalnymi błony śluzowej żołądka i jelit. Kofeina pobudza bowiem wydzielanie kwasu solnego, co może dodatkowo pogłębiać problem. Mleko z kolei pomaga zneutralizować kwaśną zawartość w przewodzie pokarmowym. Dlatego lepszym rozwiązaniem wydaje się być kawa z mlekiem i w tym przypadku.

Jaką kawę wybierzemy, zależy od wielu czynników, szczególnie zdrowotnych. Najważniejsze jest to, aby zachować umiar z kofeiną, bo tylko wtedy możemy mieć większą pewność, że nie działamy na szkodę organizmu.

 

Bibliografia:

  • Wpływ spożycia kawy na organizm człowieka. Żukiewicz-Sobczak W, Krasowska E, Sobczak P, Horoch A, Wojtyła A, Piątek J. Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu, 2012, Tom 18, Nr 1, 71-76
  • (Nie)zdrowe połączenia produktów. Współczesna dietetyka. 03/2016. Adrianna Frelich.

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

CardioDieta. Program żywienia w insulinooporności oraz chorobach układu krążenia.

Program żywienia w insulinooporności

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

Top lista

‘’Oponka’’ na brzuchu – lokalizacja ma znaczenie

Otyłość brzuszna (‘’typu jabłka’’) jest znacznie bardziej niebezpieczna niż tłuszcz skupiony na udach czy pośladkach. Tłuszcz, który zapewne czujesz pod skórą (jeśli to Ciebie dotyczy ten problem) znajduje się nie tyl...

Estrogeny – wróg i przyjaciel. Mają je kobiety i mają mężczyźni. Jak rozpoznać nadmiar u kobiet?

Estrogeny stanowią grupę żeńskich hormonów płciowych, wydzielanych przede wszystkim przez komórki pęcherzyków jajnikowych. Mają ogromny wpływ na kobiecość i jej fizjologię. Obecnie estrogenom przypisuje się coraz większe znaczenie i w...

Zapiekana owsianka z jabłkami i bananem. Dzieci będą ją uwielbiać.

Przedstawiam zdrową, energetyczną propozycję na śniadanie. Trochę napiszę o często zapomnianej owsiance zanim podam przepis. Dobrze jest wiedzieć co się je :)

Dieta antyhistaminowa . Nietolerancja histaminy. I co właściwie wolno jeść?

Dzisiaj napiszę o histaminie. A to dlatego, że powoduje coraz częstsze dolegliwości u wielu osób. Czasem można usłyszeć, że u kogoś po zjedzeniu owoców morza, ciemnej czekolady, żółtych serów, wypiciu czerwonego wina, koktaj...

Jak odżywiać dzieci, aby były zdrowe i odporne na choroby.

Nigdy w  historii ludzkości nie było tylu chorujących młodych ludzi na stwardnienie rozsiane, toczeń rumieniowaty, reumatyzm, białaczkę, nowotwory. Lekarze, naukowcy, dietetycy biją na alarm i coraz częściej piszą o wpływie śmieciowego jedzenia na zd...

Nadciśnienie u młodych osób. Czego warto uczyć się od starszych?

Obecnie dzieci i młodzież z krajów zachodnich padają w zatrważająco szybkim tempie ofiarami nadciśnienia tętniczego. Już nawet niewielkie nadciśnienie stwierdzone w dzieciństwie może doprowadzić do wielu poważnych chorób w przyszłości.

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.