Idealny deser dla dzieci, które zazwyczaj lubią galaretki. A jogurt w przepisie dlatego, że jest lekki i stanowi bardzo dobre źródło wapnia oraz białka. Świetnie sprawdza się na urodzinach dla najmłodszych. Nie wymaga pieczenia, ani dużego nakładu pracy, jest lekki i delikatny.
Uwaga! Osoby na diecie bezglutenowej powinny użyć herbatników bez glutenu.
Składniki:
Galaretki każdą z osoba rozpuścić w 250 ml wody i gdy stężeją pokroić w kostkę.
Jogurt miksujemy na szybkich obrotach. Do jogurtu dodać cukier puder i żelatynę rozpuszczoną w ciepłej, nie gorącej wodzie. Galaretki już pokrojone dodać do jogurtu i delikatnie wymieszać.
Układamy na dno formy po 8-10 herbatników, wylewamy masę i na wierzch wykładamy kolejne herbatniki. Możemy jeszcze górną warstwę herbatników delikatnie polać roztopioną czekoladą.
Wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc.