Studio Życia

Żywienie pod okiem dietetyka

Anna Piekarczyk

Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia

Jak zwiększyć moc brokułów? Jak zwiększyć produkcję sulforafanu? Brokuły w roli ''odtrutki''.

Jak zwiększyć moc brokułów? Jak zwiększyć produkcję sulforafanu? Brokuły w roli ''odtrutki''.

Brokuły już znamy. Ale co to jest ten sulforafan? Wśród naukowców istnieją przypuszczenia, że sulforafan dobrze sprawdza się w roli ‘’odtrutki’. Suforafan  to związek fitochemiczny, jest naturalnym izotiocyjanianem występującym w warzywach krzyżowych, przede wszystkim w  brokułach. Izotiocyjaniny w swojej strukturze zawierają atom siarki odpowiedzialny za zapach wydzielany podczas długiego gotowania warzywa kapustnych. Badania prowadzone w ostatnich latach wskazują na wielokierunkowe oddziaływanie tego związku. I tak, ochronne właściwości sulforafanu obserwuje się we wszystkich etapach procesu kancerogenezy. Przypuszcza się, iż sulforafan pełni rolę inhibitora enzymów, odpowiedzialnych za powstawanie stanów zapalnych oraz nowotworów. Charakteryzuje się niszczącym działaniem względem szczepów opornych na antybiotyki. Ma antybiotykowe właściwości bakteriobójcze w przypadku bakterii Helicobater pylori. W badaniach sulforafan hamowował indukowane chemicznymi kancerogenami rozmaite nowotwory u myszy i szczurów. Odkryto, że sulforafan ma korzystny wpływ na oczy, mózg, łagodzi alergiczne zapalenie dróg oddechowych, chroni przed uszkodzeniami DNA, a ostatnie badania mówią, że może okazać się przydatny nawet przy leczeniu autyzmu. Wykazano, iż po kilku tygodniach spożywania sulforafanu u badanych chłopców z autyzmem poprawiła się zdolność do interakcji społecznych, komunikacji werbalnych oraz zmniejszyły się pewne zachowania chorobowe (link do badań: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4217462/).

A zatem jak zwiększyć produkcję sulforafanu?

Cała główka brokułu nie zawiera jeszcze sulforafanu, powstaje on dopiero po rozdrobnieniu warzywa, a więc poprzez krojenie lub gryzienie. Mirozynaza to enzym, który pozwala na produkcję sulforafanu. Gotowanie niestety prowadzi do inaktywacji tego cennego enzymu, a więc mirozynazy, co  z kolei zatrzymuje wytwarzanie się sulforafanu. Enzym ten jest konieczny do wytworzenia sulforafanu. Również blanszowanie warzyw w wysokiej temperaturze) niszczy mirozynazę. Wiadomo jednak, surowe najlepsze, ale kto chciałby jeść surowe brokuły, czy tym bardziej surowe brukselki? No chyba, że mówimy o kiełkach. Istnieje jednak metoda: „rąb  i poczekaj’’. Czyli jeśli posiekasz brokuły (czy też brukselkę, jarmuż, kalafior, czy inne warzywo z tej rodziny), a następnie odczekasz 40 minut , możesz potem śmiało je gotować. Zaobserwowano, iż  właśnie 40 minut wystarczy, aby sulforafan się wytworzył i kiedy już powstanie, jest on odporny na wysoką temperaturę. Przykładowo, jeśli chcesz zrobić zupę brokułową (czy jakąś mieszaną z dodatkiem kapustnych) najpierw zmiksuj surowe warzywa, lub je posiekaj, odczekaj te 40 minut i dopiero wtedy gotuj. Nigdy na odwrót. Na pewno w ten sposób wydobywasz z warzywa to co najlepsze.

Zadbajmy o częstszą obecność w naszej diecie warzyw z rodziny kapustnych, głównie brokułów, nie zapominając przy tym o ich odpowiedniej obróbce, aby maksymalnie zwiększyć ich moc :)

 

Bibligrafia:

  • Jak nie umrzeć przedwcześnie, Dr Michael H. Greger, Gene Stone, 2016, Wydawnictwo Czarna Owca
  • Sulforafan – potencjalny czynnik w prewencji i terapii chorób nowotworowych, Joanna Tomczyk, Anna Olejnik; Katedra Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, http://www.phmd.pl/api/files/view/3542.pdf
  • Dieta w walce z rakiem, Richard Beliveau, Delta

 

anna

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

Doradca żywieniowy – konsultacje dietetyczne online

Doradca żywieniowy – konsultacje/dieta indywidualna z opieką dietetyka online


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Program leczenia dietetycznego w chorobach serca i układu krążenia

Program leczenia dietetycznego w chorobach serca i układu krążenia

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Dietoterapia z niskim indeksem glikemicznym

Dietoterapia z niskim indeksem glikemicznym

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

Top lista

‘’Oponka’’ na brzuchu – lokalizacja ma znaczenie

Otyłość brzuszna (‘’typu jabłka’’) jest znacznie bardziej niebezpieczna niż tłuszcz skupiony na udach czy pośladkach. Tłuszcz, który zapewne czujesz pod skórą (jeśli to Ciebie dotyczy ten problem) znajduje się nie... czytaj więcej

Estrogeny – wróg i przyjaciel. Mają je kobiety i mają mężczyźni. Jak rozpoznać nadmiar u kobiet?

Estrogeny stanowią grupę żeńskich hormonów płciowych, wydzielanych przede wszystkim przez komórki pęcherzyków jajnikowych. Mają ogromny wpływ na kobiecość i jej fizjologię. Obecnie estrogenom przypisuje się coraz większe znaczenie... czytaj więcej

Zapiekana owsianka z jabłkami i bananem. Dzieci będą ją uwielbiać.

Przedstawiam zdrową, energetyczną propozycję na śniadanie. Trochę napiszę o często zapomnianej owsiance zanim podam przepis. Dobrze jest wiedzieć co się je :)

czytaj więcej

Dieta antyhistaminowa . Nietolerancja histaminy. I co właściwie wolno jeść?

Dzisiaj napiszę o histaminie. A to dlatego, że powoduje coraz częstsze dolegliwości u wielu osób.

Czasem można usłyszeć, że u kogoś po zjedzeniu owoców morza, ciemnej czekolady, żółtych serów, wypi... czytaj więcej

Jak odżywiać dzieci, aby były zdrowe i odporne na choroby.

Nigdy w  historii ludzkości nie było tylu chorujących młodych ludzi na stwardnienie rozsiane, toczeń rumieniowaty, reumatyzm, białaczkę, nowotwory. Lekarze, naukowcy, dietetycy biją na alarm i coraz częściej piszą o wpływie śmieciowego jedzenia na... czytaj więcej

Nadciśnienie u młodych osób. Czego warto uczyć się od starszych?

Obecnie dzieci i młodzież z krajów zachodnich padają w zatrważająco szybkim tempie ofiarami nadciśnienia tętniczego. Już nawet niewielkie nadciśnienie stwierdzone w dzieciństwie może doprowadzić do wielu poważnych chorób w przyszłości.czytaj więcej

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.