email kontakt@studiozycia.pl    location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Jaglanko-ryżanka z musem jabłkowym.

Jaglanko-ryżanka z musem jabłkowym.

Przepis pochodzi z poradnika: 60 pomysłów na odżywcze i lekkie posiłki podczas choroby. Do zakupienia w naszym sklepie.


Składniki:

  • 3 łyżki kaszy jaglanej
  • 3 łyżki ryżu białego
  • Mleko zwykłe lub roślinne – 1 szklanka
  • Woda – ½ szklanki
  • Mus jabłkowy (najlepszy domowy)
  • Cynamon do posypania
  • 1 łyżeczka masła
  • Cukier/miód do smaku

Kaszę jaglaną i ryż ugotuj razem w mleku z dodatkiem wody. Pod koniec gotowania dodaj masło i cukier. Na ciepłą jaglanko-ryżankę polej mus jabłkowy, ewentualnie można dodać łyżeczkę jakiegoś dżemu.

Posyp cynamonem.
Uwaga! Jeśli chcesz, aby ten posiłek miał efekt zapierający (przy biegunkach) ugotuj kaszę tylko na wodzie.

Do ugotowanej kaszy możesz dolać odżywki białkowej, aby zwiększyć wartość odżywczą takiego dania, co przy niedożywieniu jest jak najbardziej zalecane.

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.