Studio Życia

Anna Piekarczyk

Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

anna

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

Jadłospis z niskim indeksem glikemicznym na 2 dni. Jakie są korzyści zastosowania takiej diety?

Jadłospis z niskim indeksem glikemicznym na 2 dni. Jakie są korzyści zastosowania takiej diety?

Jadłospis z niskim indeksem glikemicznym na 2 dni. Jakie są korzyści zastosowania takiej diety?

Dlaczego dietoterapia z niskim indeksem glikemicznym?

Insulinooporność / zaburzenia hormonalne są przyczyną wielu powikłań zdrowotnych.

Krótko, o co chodzi z tym indeksem?

Przykładowo, zwykły chleb ma wysoki indeks glikemiczny co oznacza, że po zjedzeniu stężenie glukozy wzrośnie wysoko i będzie się utrzymywało dłużej. Następuje nagły wyrzut insuliny do krwi, a organizm nadwyżkę glukozy zamieni, niestety, w tłuszcz. I oto tym sposobem szybciej tyjemy, a kiedy insulina cały czas krąży we krwi, mamy problem z powrotem do normalnej wagi ciała. Ratunkiem może okazać się niski indeks glikemiczny.

Insulinooporność, nadmierne stężenie glukozy we krwi, zaburzenia endokrynologiczne i metaboliczne prowadzą do poważnych powikłań zdrowotnych, które obecnie zaczynają być plagą wśród coraz młodszych osób.  Insulinooporność może prowadzić do: niewydolności nerek, niepłodności, cukrzycy,  nietolerancji pokarmowych, nadciśnienia tętniczego, chorób układu sercowo-naczyniowego, zaburzenia tarczycy. Niestety do zachorowania przyczynia się  nierozsądna i uboga w składniki odżywcze dieta: nadmiar cukrów prostych, produkty z białej rafinowanej mąki, fast foody, a do tego brak ruchu, chroniczny stres. Jeśli w porę wprowadzisz rozsądne i prawidłowe odżywianie pewne dolegliwości / choroby możesz wyciszyć, a nawet całkowicie się pozbyć, nie doprowadzając do tragicznych w skutkach powikłań.

Najważniejsze to nie pielęgnować choroby, która się w tobie już rozwija!

Dieta z niskim indeksem glikemicznym ma szerokie zastosowanie medyczne.

Przy jakich jednostkach chorobowych / dolegliwościach warto zastosować dietę?

  • Insulinooporność
  • PCOS
  • Hiperandrogenizm, podwyższona prolaktyna
  • Trądzik
  • Hirsutyzm
  • Niepłodność
  • Zespół metaboliczny
  • Migreny

Przykładowa dieta, która uwzględnia dużą gęstość odżywczą, niski (sporadycznie średni) indeks glikemiczny, obniżoną zawartość glutenu i węglowodanów prostych.

Dieta polega na spożywaniu produktów niepowodujących nagłego wyrzutu insuliny do krwi i utrzymaniu prawidłowego stężenia glukozy we krwi.

 

Jadłospis 1

Śniadanie

Omlet z rukolą.

Składniki:

  • 2 jajka
  • Ser twaróg – 1 grubszy plaster
  • Mała cebulka
  • 1 łyżka płatków owsianych zmielonych na mąkę
  • Mała garść rukoli
  • 4 łyżki wody
  • 1 łyżka oliwy
  • Sól, pieprz, szczypta kurkumy

Jajka roztrzepujemy trzepaczką, dodajemy mąkę, wodę, cebulkę, sól, pieprz i na końcu rukolę oraz pokruszony twaróg. Mieszamy delikatnie do połączenia się składników. Na patelni rozgrzej olej i  wlej masę. Smaż chwilę pod przykryciem. Przewróć na drugą stronę.

Do dania proponuję pieczywo chrupkie (najlepiej bezglutenowe) z masłem.

Herbata owocowo-miętowa.

 

II śniadanie

Koktajl zdrowotny.

Składniki:

  • 2 łyżki jagód (mogą być mrożone)
  • 1 średnie jabłko
  • 1 seler zielony
  • 1 łyżeczka zmielonego siemienia lnianego
  • Łyżeczka migdałów
  • Pół szklanki wody niegazowanej
  • opcjonalnie łyżeczka miodu lub syropu klonowego

 

Wszystkie składniki przełóż do blendera i zmiksuj.

 

Obiad

Pieczone pierogi drożdżowe z farszem batatowym z sosem czosnkowym.

 (danie można przygotować wcześniej)

Składniki na ciasto drożdżowe:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g mąki gryczanej
  • pół szklanki mleka
  • 1 łyżeczka świeżych drożdży
  • Pół łyżeczki cukru
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżka masła lub oleju

Drożdże należy rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem cukru i łyżki mąki.  Odstawić chwilę do wyrośnięcia rozczynu.

Do miski przesiać obie mąki, wsypać sól.  Dobrze wymieszać. Wlać rozrobione drożdże. Dołożyć jajko i olej lub masło. Dobrze wyrobić i odstawić do podwojenia objętości (ok. godziny).

W między czasie ….

Farsz batatowy:

  • 2 duże cebule
  • 3 średniej wielkości bataty
  • Przyprawy: sól,  pieprz, majeranek, zioła prowansalskie, szczypta kurkumy
  • Opcjonalnie możemy dać ser parmezan

Bataty trzemy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy drobno. Wszystko smażymy na oliwie lub maśle klarowanym. Przyprawiamy do smaku. Chwilę odczekać, aby farsz się schłodził.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i delikatnie rozwałkować. Wykrawać koła, nakładać farsz i sklejać boki.

Pierogi układać na blaszce wyłożonej papierem. Smarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C i piec ok. 20 minut.

Pierogi należy przed podaniem polać ciepłym sosem czosnkowym: Szklanka jogurtu, łyżka musztardy, czosnek, 1/3 szklanki wody, wszystko wymieszać i delikatnie podgrzać.

Do takiego dania polecam ulubioną surówkę, która dodatkowo obniży indeks glikemiczny.

 

Podwieczorek

Jabłko posypane cynamonem.

Ciepła herbata owocowo-miętowa bez cukru.

 

Kolacja

Kanapki z serkiem twarogowym z nasionami czarnuszki.

Składniki na twarożek:

  • 100 g twarogu
  • 2 łyżki jogurtu naturlanego
  • Łyżeczka nasion z czarnuszki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju lnianego
  • Dodatki (opcjonalnie)

Zmieszaj składniki, smaruj na pieczywie. Pokrój opcjonalnie paprykę, pomidora i nałóż na kanapkę.

Zalecam pieczywo bezglutenowe (na mące gryczanej, owsianej) lub ewentualnie z mąki żytniej razowej, czy orkiszowej.

Herbata z melisy.

 

Jadłospis 2

Śniadanie

Kanapka z pastą z pestek dyni.

Składniki:

  • Pół szklanki sera ricotta
  • 3 łyżki oleju rzepakowego/oliwy
  • Kilka posiekanych pestek dyni
  • szczypiorek (opcjonalnie)

Wszystkie składniki wymieszać (ewentualnie zblendować). Doprawić do smaku.

Herbata owocowa.

 

II śniadanie

Sałatka z rukolą i kaszą gryczaną

  • Pół szklanki ugotowanej kaszy gryczanej
  • 1 szklanka rukoli dobrze umytej
  • Pół papryki pokrojonej w kostkę
  • Mała cebulka (drobno pokrojona)
  • 1 mały pomidor bez skórki pokrojony w kostkę (opcjonalnie, ale nie więcej niż 1 mały)
  • Natka pietruszki

Wszystkie produkty wymieszać ze sobą. Polać oliwą, posypać natką pietruszki, przyprawić.

Sok marchwiowy wymieszany z ciepłą wodą przegotowaną.

 

Obiad

Pulpety z mięsa i soczewicy czarnej

  • 30 dkg schabu lub 2 zmielone piersi z kurczaka
  • 3/4 szklanki soczewicy czarnej
  • 3/4 szklanki płatków owsianych ( mogą być bezglutenowe)
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • jajko
  • sól i pieprz
  • 3-5 łyżeczek mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej do zagęszczenia sosu

Soczewicę dokładnie opłucz i gotuj 20 minut. 1 marchewkę ugotuj do miękkości. Wystudź i wymieszaj z pozostałymi składnikami w maszynce zostawiając 1 cebulę i 1 marchewkę do sosu.

Przypraw solą i pieprzem. Uformuj kulki i wrzuć na wrzątek. Użyj tak mało wody jak się da – aby tylko przykryła pulpety.

Gotuj w wodzie z dodatkiem marchewki i cebuli. Po 30 minutach gotowania na maleńkim ogniu wyjmij pulpety, zblenduj cebulkę z marchewką i zagęść sos mąką w 1/2 szklanki wody. Po zagotowaniu sosu włóż pulpety z powrotem.

Podawaj z ryżem brązowym lub czerwonym i surówką z kapusty pekińskiej.

 

Podwieczorek

Komosa ryżowa z jabłkiem

Składniki:

  • Pół szklanki dowolnej komosy
  • Woda
  • Jabłko
  • Łyżka masła
  • Łyżeczka miodu (opcjonalnie)

Komosę ugotować na wodzie.

W rondelku rozpuścić masło, dodać miód, następnie pokrojone w kostkę jabłko. Gotujemy chwilkę.

Mieszamy jabłko z komosą. Posypujemy cynamonem, który dodatkowo obniży indeks glikemiczny.

 

Kolacja

Tosty razowe zapiekane z serem mozzarella, roszponką i  papryką czerwoną.

Do tego polecam domowy majonez bogaty w Omega 3.

Jak zrobić?

Składniki:

  • 2 żółtka z jajek (najlepiej z chowu ekologicznego, lub 0 i 1)
  • czubata łyżeczka musztardy sarepskiej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • niecałe 3/4 szklanki oliwy lub innego oleju ( możesz wymieszać oliwę z odrobiną oleju lnianego – będzie zdrowiej)
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól himalajska lub kłodawska

Wszystkie składniki majonezu wrzucamy do blendera i ubijamy aż do uzyskania gęstej emulsji. Blenduj powoli, spokojnie pulsując!

Herbata z melisy.

 

 

Doradca żywieniowy – konsultacje dietetyczne online

Doradca żywieniowy – konsultacje/dieta indywidualna z opieką dietetyka online



Żywienie dzieci w zdrowiu i chorobie

Dietetyka Pediatryczna
ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.