email kontakt@studiozycia.pl    location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Jabłecznik z budyniem waniliowym.

Jabłecznik z budyniem waniliowym.

Ulubione ciasto moich dzieci. Czyli połączenie jabłek i budyniu – to też smaki mojego dzieciństwa. A czasem warto do nich wracać  ;)

Do jabłek podczas smażenia czasem dodaję odrobiny konfitury różanej i polecam, bo smak jest przecudowny, a zapach jabłek i róż niesie się niesamowicie po całym domu.

Składniki

Ciasto:

  • 4 szklanki mąki pszennej (ja mieszam pół na pół z krupczatką)
  • 2 jajka
  • 1 kostka masła
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki oleju
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • 5 - 6  dużych jabłek
  • 1 kisiel (najlepiej jabłkowy lub cytrynowy)
  • 2 budynie waniliowe
  • 700 ml mleka
  • 3 łyżki cukru

Składniki na ciasto posiekaj i zagnieć ręką; podziel na dwie równe części i oba włóż do zamrażalnika lub lodówki na 2 godziny.

Jabłka obierz i pokrój dowolnie. Wsyp do garna, podlej delikatnie wodą i chwilę podsmażaj. Jak już będą półtwarde, wsyp trochę cynamonu, ewentualnie cukru, następnie kisiel i szybko zamieszaj. Odstaw.

Formę  wyłóż papierem do pieczenia. Zetrzyj jedną część ciasta i poukładaj masą jabłeczną.

Budyń: 500 ml mleka zagotuj z cukrem. W 200 ml mleka rozpuść budyń. Wlej do gotującego się mleka i wymieszaj. Gorący budyń wylej na jabłka.

Wyjmij z zamrażalnika drugą część ciasta i zetrzyj na budyń.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 45 minut.

 

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.