Ulubione ciasto moich dzieci. Czyli połączenie jabłek i budyniu – to też smaki mojego dzieciństwa. A czasem warto do nich wracać ;)
Do jabłek podczas smażenia czasem dodaję odrobiny konfitury różanej i polecam, bo smak jest przecudowny, a zapach jabłek i róż niesie się niesamowicie po całym domu.
Składniki
Ciasto:
Dodatkowo:
Składniki na ciasto posiekaj i zagnieć ręką; podziel na dwie równe części i oba włóż do zamrażalnika lub lodówki na 2 godziny.
Jabłka obierz i pokrój dowolnie. Wsyp do garna, podlej delikatnie wodą i chwilę podsmażaj. Jak już będą półtwarde, wsyp trochę cynamonu, ewentualnie cukru, następnie kisiel i szybko zamieszaj. Odstaw.
Formę wyłóż papierem do pieczenia. Zetrzyj jedną część ciasta i poukładaj masą jabłeczną.
Budyń: 500 ml mleka zagotuj z cukrem. W 200 ml mleka rozpuść budyń. Wlej do gotującego się mleka i wymieszaj. Gorący budyń wylej na jabłka.
Wyjmij z zamrażalnika drugą część ciasta i zetrzyj na budyń.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 45 minut.