email kontakt@studiozycia.pl    location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Im barwniej się odżywiasz, tym zdrowiej – czyli trochę o tym czym są antocyjany i ich wpływie na zdrowie.

Im barwniej się odżywiasz, tym zdrowiej – czyli trochę o tym czym są antocyjany i ich wpływie na zdrowie.

Polacy jedzą dużo produktów w kolorach białym lub beżowym: biały chleb, makaron, ziemniaki, biały ryż, biała cebula, itd. Barwna żywność jest jednak zdrowsza, dzięki barwnikom będącym przeciwutleniaczami. Bo kolory roślin to tyle co przeciwutleniacze, które chronię cię przed chorobami cywilizacyjnymi, nowotworem i starzeniem się.

Antocyjany ciągle sta­nowią atrakcyjny i ważny obiekt badań. Przeprowadzone badania dowodzą, że antocyjany mają znacznie wyższy potencjał przeciwutleniający niż bardziej znane antyoksydanty, takie jak witamina E, β-karoten czy witamina C.

Zapraszam na mój artykuł opublikowany na stronie Halo Żory.
https://halozory.pl/…/die…/o-kolorach-na-talerzu-slow-kilka/

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.