email kontakt@studiozycia.pl    location_on Żory

Studio Życia
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Herbata z cytryną czy bez? (Nie) zdrowe połączenie?

Herbata z cytryną czy bez? (Nie) zdrowe połączenie?

Herbata to jeden z najpopularniejszych napojów w wielu krajach. Często pijemy ją z cytryną. I właśnie tutaj pojawia się problem, a może problemu wcale nie ma? Przez kilka dobrych lat krąży mit o szkodliwości picia herbaty z dodatkiem cytryny. Czy aby na pewno?

Mowa jest tutaj o interakcji kwasu askorbinowego z glinem zawartym w liściach herbaty, co wg niektórych może okazać się toksyczne dla organizmu człowieka, zwłaszcza dla mózgu. Ale może przeanalizujmy tę informację w oparciu o badania.

Do herbaty dodajemy cytrynę, która jest źródłem witaminy C, ale która również zwiększa wchłanianie glinu. Jednakże ….. jedna filiżanka herbaty może zawierać od 0,369 mg do 1,15 mg glinu. Dopuszczalna max dawka glinu wynosi 60 mg dziennie. A zatem aby przedawkować tą substancję, należałoby wypić ok. 60 filiżanek herbaty. Eksperci zapewniają, że w świetle aktualnego stanu wiedzy naukowej, picie herbaty z cytryną nie stwarza żadnego istotnego ryzyka dla zdrowia. A my po raz kolejny mamy dowód na to, że to dawka czyni truciznę.

Wiemy jednak, że suplementy z witaminą C w dawkach większych niż 2 g na dobę zwiększają wchłanianie glinu, a więc nie są one zalecane osobom chorym, które przyjmują leki mające w składzie glin (np. leki zobojętniające kwas żołądkowy). Jednakże do herbaty gorącej dodajemy mniej więcej 1 plasterek cytryny, co odpowiada ok. 5 mg witaminy C.  Kwas askorbinowy jest jednak bardzo wrażliwy na działanie temperatury, zatem ilość witaminy C w herbacie będzie raczej znikoma.

Jeśli jednak chcesz do minimum ograniczyć ilości cytrynianu glinu w naparze najlepszym sposobem będzie dodawanie cytryny lub soku z cytryny dopiero po zaparzeniu herbaty, czyli po wyrzuceniu z niej fusów czy też torebki zawierającej herbatę. W ten sposób otrzymasz herbatę idealną. :)

Można stwierdzić ze spokojem, że połączenie herbaty z cytryną nie wpłynie negatywnie na organizm człowieka. Nie ma zatem żadnych przesłanek ku temu, aby stwierdzić, że taka herbata będzie toksyczna dla twojego mózgu.

 

Bibliografia:

  • (Nie)zdrowe połączenia produktów; Adrianna Frelich; Współczesna dietetyka; Styczeń 2016
  • Herbata z cytryną - szkodzi czy nie?; https://zdrowie.pap.pl/dieta/herbata-z-cytryna-nie-szkodzi

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

CardioDieta. Program żywienia w insulinooporności oraz chorobach układu krążenia.

Program żywienia w insulinooporności

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

Top lista

‘’Oponka’’ na brzuchu – lokalizacja ma znaczenie

Otyłość brzuszna (‘’typu jabłka’’) jest znacznie bardziej niebezpieczna niż tłuszcz skupiony na udach czy pośladkach. Tłuszcz, który zapewne czujesz pod skórą (jeśli to Ciebie dotyczy ten problem) znajduje się nie... czytaj więcej

Estrogeny – wróg i przyjaciel. Mają je kobiety i mają mężczyźni. Jak rozpoznać nadmiar u kobiet?

Estrogeny stanowią grupę żeńskich hormonów płciowych, wydzielanych przede wszystkim przez komórki pęcherzyków jajnikowych. Mają ogromny wpływ na kobiecość i jej fizjologię. Obecnie estrogenom przypisuje się coraz większe znaczenie... czytaj więcej

Zapiekana owsianka z jabłkami i bananem. Dzieci będą ją uwielbiać.

Przedstawiam zdrową, energetyczną propozycję na śniadanie. Trochę napiszę o często zapomnianej owsiance zanim podam przepis. Dobrze jest wiedzieć co się je :)

czytaj więcej

Dieta antyhistaminowa . Nietolerancja histaminy. I co właściwie wolno jeść?

Dzisiaj napiszę o histaminie. A to dlatego, że powoduje coraz częstsze dolegliwości u wielu osób.

Czasem można usłyszeć, że u kogoś po zjedzeniu owoców morza, ciemnej czekolady, żółtych serów, wypi... czytaj więcej

Jak odżywiać dzieci, aby były zdrowe i odporne na choroby.

Nigdy w  historii ludzkości nie było tylu chorujących młodych ludzi na stwardnienie rozsiane, toczeń rumieniowaty, reumatyzm, białaczkę, nowotwory. Lekarze, naukowcy, dietetycy biją na alarm i coraz częściej piszą o wpływie śmieciowego jedzenia na... czytaj więcej

Nadciśnienie u młodych osób. Czego warto uczyć się od starszych?

Obecnie dzieci i młodzież z krajów zachodnich padają w zatrważająco szybkim tempie ofiarami nadciśnienia tętniczego. Już nawet niewielkie nadciśnienie stwierdzone w dzieciństwie może doprowadzić do wielu poważnych chorób w przyszłości.czytaj więcej

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.