Herbata to jeden z najpopularniejszych napojów w wielu krajach. Często pijemy ją z cytryną. I właśnie tutaj pojawia się problem, a może problemu wcale nie ma? Przez kilka dobrych lat krąży mit o szkodliwości picia herbaty z dodatkiem cytryny. Czy aby na pewno?
Mowa jest tutaj o interakcji kwasu askorbinowego z glinem zawartym w liściach herbaty, co wg niektórych może okazać się toksyczne dla organizmu człowieka, zwłaszcza dla mózgu. Ale może przeanalizujmy tę informację w oparciu o badania.
Do herbaty dodajemy cytrynę, która jest źródłem witaminy C, ale która również zwiększa wchłanianie glinu. Jednakże ….. jedna filiżanka herbaty może zawierać od 0,369 mg do 1,15 mg glinu. Dopuszczalna max dawka glinu wynosi 60 mg dziennie. A zatem aby przedawkować tą substancję, należałoby wypić ok. 60 filiżanek herbaty. Eksperci zapewniają, że w świetle aktualnego stanu wiedzy naukowej, picie herbaty z cytryną nie stwarza żadnego istotnego ryzyka dla zdrowia. A my po raz kolejny mamy dowód na to, że to dawka czyni truciznę.
Wiemy jednak, że suplementy z witaminą C w dawkach większych niż 2 g na dobę zwiększają wchłanianie glinu, a więc nie są one zalecane osobom chorym, które przyjmują leki mające w składzie glin (np. leki zobojętniające kwas żołądkowy). Jednakże do herbaty gorącej dodajemy mniej więcej 1 plasterek cytryny, co odpowiada ok. 5 mg witaminy C. Kwas askorbinowy jest jednak bardzo wrażliwy na działanie temperatury, zatem ilość witaminy C w herbacie będzie raczej znikoma.
Jeśli jednak chcesz do minimum ograniczyć ilości cytrynianu glinu w naparze najlepszym sposobem będzie dodawanie cytryny lub soku z cytryny dopiero po zaparzeniu herbaty, czyli po wyrzuceniu z niej fusów czy też torebki zawierającej herbatę. W ten sposób otrzymasz herbatę idealną. :)
Można stwierdzić ze spokojem, że połączenie herbaty z cytryną nie wpłynie negatywnie na organizm człowieka. Nie ma zatem żadnych przesłanek ku temu, aby stwierdzić, że taka herbata będzie toksyczna dla twojego mózgu.
Bibliografia: