location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Gluten, pszenica a może FODMAPs- co wywołuje nasze objawy?

Gluten, pszenica a może FODMAPs- co wywołuje nasze objawy?

Gluten, pszenica a może FODMAPs- co wywołuje nasze objawy?
Zapraszam na ciekawy wywiad z dietetykiem Małgorzatą Desmond, współzałożycielką Fundacji WIEMY CO JEMY oraz specjalistką medycyny żywienia.

Dowiecie się m.in., iż klasyczne objawy kojarzone z nieceliakalną nadwrażliwością na gluten nie zawsze stanowią reakcję na sam gluten.
Co się dzieje, jeśli ktoś odżywia się "nazbyt" zdrowo?
Jak jest różnica pomiędzy nadwrażliwością a nietolerancją?
Na czym polega nietolerancja FODMAP?
Dlaczego nie jesteśmy tak dobrze przygotowani do trawienia dużych ilości błonnika, jak przedstawiciele starszych pokoleń, których mikrobiomy były zdecydowanie silniejsze.

Artykuł na stronie:
https://www.mp.pl/pacjent/dieta/wywiady/180306,gluten-czy-inne-komponenty-pszenicy-ktore-skladniki-zboz-powoduja-dolegliwosci,1

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.